poniedziałek, 29 lutego 2016

Masło orzechowo-kokosowe


Uwielbiamy masło orzechowe, najbardziej takie domowe. Jeśli tylko macie blender na wyposażeniu, to zrobienie tego masła nie będzie stanowić dla Was żadnego wyzwania. Przepisów na masło orzechowe już znajdziecie u mnie kilka, ale tym razem wersja całkowicie inna. Wersja pyszna, zdrowa i zaskakująca. Do smaku orzechów, dołączył jeszcze smak kokosu, który robi tutaj fajną robotę. Masło wyszło też zdrowsze, bo całkowicie zrezygnowałam z soli, olej kokosowy wszystko spiął w całość, a dla tych, którzy lubią słodkie, minimalny dodatek miodu w zupełności wystarczy. Bardzo Wam polecam to masło, na kanapkach smakuje małym i dużym łasuchom, a jako dodatek do deserów też się wyśmienicie sprawdzi.
Pamiętajcie, że orzechy arachidowe (ziemne), inaczej fistaszki posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Posiadają najwięcej białka, ze wszystkich orzechów, są bogate w witaminy i kwasy tłuszczowe, wspierają układ nerwowy i oddechowy, obniżają poziom złego cholesterolu. Są też bardzo alergizujące, ale o tym każdy alergik dobrze pamięta.

czwartek, 25 lutego 2016

Pilaw z mięsem kukurydzą i fasolą


Mam wrażenie, że pisanie dzisiejszego przepisu zajmuje mi więcej czasu, niż samo przygotowanie dania. Więc dzisiaj danie z kategorii błyskawiczne, czyli jak szybko zrobić obiad.
Powiedziałabym, że obiady szybkie i jednogarnkowe to domena mojego męża, który w momentach kryzysowych wpada do spiżarki, sięga po jakieś puszki, makaron czy kaszę i tworzy coś prawie z niczego. Więc dzisiaj coś w ten deseń, mało składników, dużo przypraw, trochę gotowania i pyszny obiad już gotowy. Ja użyłam mięsa wieprzowego, które zostało nam z dnia poprzedniego, ale równie dobrze możecie użyć piersi kurczaka lub jeszcze lepiej indyka.
Gorąco polecam!!

wtorek, 23 lutego 2016

Deser z Nasion Chia i Quinoi lub Kaszy Jaglanej


Uwielbiam desery z wykorzystaniem nasion chia, cieszą nie tylko moje kubki smakowe, ale również wzrok. Jak już wiecie, nasiona chia mają w sobie mnóstwo dobroci, dodając dowolny owoc lub sos możemy zrobić prosty i smaczny deser. Jednak nie tylko w ten sposób możemy bawić się tymi nasionami, dzisiaj przedstawię Wam przepis, jak pysznie połączyć chia z kaszą jaglaną lub komosą ryżową. Deser powstał na bazie przepisu, który znalazłam w świetnej książce „Rzucam cukier” Sarah Wilson, podam Wam go w oryginale i z moimi zmianami, a wy zróbcie jak Wam w duszy gra i w szafkach siedzi :)
Deser trzeba przyrządzić na godzinę lub dwie przed planowanym podaniem.
Będzie wersja BEZ GLUTENU, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Gorąco polecam.

czwartek, 18 lutego 2016

Ciasteczka Aśki


Karteczkę z tym przepisem znalazłam w zeszycie mojego syna, to obiecany przepis na ciasteczka od jego wychowawczyni. Nauczycielka mojego syna to wyjątkowa osoba, uwielbiam tą kobietę, więc i ciasteczka są wyjątkowo pyszne. Te słodkości posiadają wszystkie cechy idealnych ciasteczek, są maślane, delikatne i cudownie kruche. Kilka składników i kilka minut dzieli Was od przyjemności zjedzenia tych ciasteczek. Zrobiłam dwie wersje, jedna klasyczna, a do drugiej dosypałam karobu i wyszło bardzo smacznie. Razem z Panią Asią polecamy gorąco!!

poniedziałek, 15 lutego 2016

Pizza Cake


Pizze zaliczamy do fast food-ów, czyli do niezdrowego jedzenia i patrząc na to co mogę zamówić w okolicznych pizzeriach wcale się nie dziwię jej złej sławie. Oczywiście da się też znaleźć miejsca gdzie podają pyszną pizze, ale po co szukać, skoro można samemu w domu, taką pyszną pizze wyczarować.
Przyznam się od razu, że ja od lat jestem wierna przepisowi Jamiego Olivera, szczególnie jeśli chodzi o ciasto, bo dodatki zmieniam według zachcianek. Dzisiaj na bazie tego przepisu zrobię nową wersję pizzy. Pizza Cake, bo o tym mowa kusiła mnie na wielu instagramowych zdjęciach, więc postanowiłam dać się skusić i o to jest.
Tak jak podejrzewałam dziecko było zachwycone, bo co może być lepszego od pizzy, tylko pizza cake, a do tego ilość dodatków minimalna, co również ucieszy wielu dzieciaków, które najchętniej jadłyby pizze tylko z sosem i serem :)
Podane ilości wystarczą na pizze o średnicy 18-20cm, taką też okrągłą formę będziecie potrzebować. Gorąco zapraszam!!

piątek, 12 lutego 2016

Kotleciki kalafiorowe z koperkiem


W końcu odmiana na blogu, po tych wszystkich słodkościach, które tutaj Wam serwowałam, teraz zapraszam Was na coś dietetycznego. Pyszne kotleciki z kalafiora, bardzo prosty przepis, a na ich przygotowanie potrzeba bardzo mało czasu. Sama przyjemność. Aromatyczne z dużą ilością koperku, bardzo zasmakowały mojej rodzinie. Gorąco polecam!!

wtorek, 2 lutego 2016

Pączki, pączusie


Tłusty czwartek to już ten czwartek, więc nie ma co zwlekać, czas najwyższy podzielić się z Wami nowym przepisem.
Największym amatorem pączków w naszym domu jest mój mąż, ale on to spokojnie może sobie pozwolić nawet na zjedzenie ilości nieprzyzwoitych ;) Dlatego mamy taki podział, ja robię ciasto, a on smaży i powiem Wam, że taki podział ról bardzo mi pasuje.
Przepis na te pączki znalazłam na blogu Gotuję bo lubię.
Pączusie wyszły puszyste i pyszne, mają w sobie minimalną ilość cukru, więc dla tych bardziej słodkich konieczny będzie lukier, albo cukier puder. Pączki smażę bez nadzienia i nadziewam później ulubionym dżemem. Bardzo Wam polecam ten przepis!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin