poniedziałek, 25 maja 2015

Pudding chia i kilka słów o nasionach chia


Trochę późno, ale w końcu i u mnie zagościły nasiona chia i to zagościły na stałe.
Żeby Was zachęcić do używania tych nasionek podam Wam kilka istotnych faktów i gorąco polecam poczytać o tych małych nasionach, które mają w sobie dużo dobrego i na dodatek możecie stworzyć z nich pyszne desery i koktajle.
Szałwia hiszpańska, ta roślina daje nasiona chia, które mają wyjątkowe wartości odżywcze i zdrowotne.
Dla jasności kilka danych:

Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)
Wartość energetyczna - 486 kcal
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g

Witaminy
Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg

Minerały
Wapń – 631 mg
Żelazo - 7.72 mg
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg
Cynk - 4.58 mg

Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g)
omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Nasiona chia to wspaniałe źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy,łatwo przyswajalnego białka, które jest idealne m.in dla wegetarian, czy sportowców. Zawarte w nich kwasy omega-3 wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, a także wspomagają pracę mózgu.  Duża ilość błonnika wspaniale wpływa na problemy trawienne.
Nasiona chia po połączeniu z wodą lub mlekiem pęcznieją, dlatego zjedzenie małego deseru zaspokoi Wasz głód na długi czas, co bardzo przydaje się jeśli tak jak ja jesteście na etapie redukcji kilku kilogramów.
Moim zdaniem na prawdę warto sięgnąć po te nasionka, zerknijcie tylko na ich wartości odżywcze, a później dajcie się skusić na pyszny deser i tak jak ja wciągniecie je na stałe na Waszą listę ulubionych produktów.
Super Żywność (superfood) to termin z którym warto się zapoznać, ja trafiłam na bardzo fajnego bloga Zielone koktajle, gdzie znalazłam dużo ciekawych i wartościowych informacji - gorąco Wam polecam tą stronę.
Teraz w końcu nadszedł czas na przepis :)
Pudding chia (4 porcje)
składniki:
  • 6 łyżeczek nasion chia
  • 400ml mleka (może też być woda, mleko ryżowe, sojowe itp)
  • 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
  • świeże owoce np. truskawki i banan
wykonanie:
Właśnie w tym momencie pojawia się jedyny minus tego deseru, czyli fakt, że jeśli chcemy zjeść deser musimy o nim pomyśleć dzień wcześniej, ponieważ nasionka potrzebują paru godzin na to, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.
Słodki syrop wymieszać z ciepłym mlekiem, a następnie zalać nim nasiona. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszać i rozlać do 4 miseczek.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Podawać ze świeżymi owocami.
Smacznego!!

Nasiona chia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ja kupiłam je za około 15 zł za 150g. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 15g czyli około 3 łyżeczek.

wtorek, 19 maja 2015

Batoniki owsiane


Czas na zdrową przekąskę, do pracy, do szkoła, albo po prostu do kawy :)
Pyszna, zdrowa, fit, dietetyczna normalnie same zalety. Moje dziecko w prawdzie jeszcze trochę będzie się przyzwyczajać do jedzenia takich batoników, ale powoli i jego przekonam.
Gorąco Wam polecam takie batoniki. Oczywiście możecie szaleć z dodatkami zmieniać i dodawać wg uznania, można zrobić też z połowy porcji. Ja podaję wersję z książki „Nakarm mnie” Billa Grangera, a ilości tu podane wystarczą na około 30 batoników.

piątek, 15 maja 2015

Ciecierzyca pieczona


Co by tu napisać, żeby Was zachęcić do zrobienia tej przekąski. Jeśli napiszę, że zdrowa to może ktoś się skusi, a jak dodam, że pyszna to może jeszcze jeden chętny się znajdzie. Najchętniej to bym Was wszystkich zaprosiła do siebie, żebyście osobiście spróbowali tej chrupiącej ciecierzycy, ale wszystko co upiekłam zostało już zjedzone.
Nie ukrywam, że żeby zrobić taką pieczoną ciecierzycę, trzeba o tym pomyśleć trochę wcześniej, ponieważ moczenie jej przez około 12 godzin jest konieczne. Później już idzie szybko, chwilka gotowania, 40 minut w piekarniku i możemy zajadać się pyszną, chrupiącą, wciągającą przekąską, która pasuje do wszystkiego do piwa, do wina no i do soczku również :)
Ja swoją porcję porządnie obsypałam papryką wędzoną i chili, ale wy możecie to zrobić po swojemu na przykład użyć tylko słodkiej papryki.
Najważniejsze, żeby jeść ją zaraz po upieczeniu, po kilku godzinach nadal jest drobna ale nie jest już taka chrupiąca. Przepis znaleziony na blogu Cafe Babilon
Polecam!!

niedziela, 10 maja 2015

Torta della Nonna


Zakochałam się w nazwie tego ciasta, ale również w jego smaku. Torta della Nonna to bardzo popularny wypiek we Włoszech, a ja poznałam go dzięki Elizie Mórawskiej i jej cudnej książce „White plate, słodkie”. Polecam książkę, polecam ciasto, bardzo Was kuszę, żebyście je upiekli i poczęstowali rodzinę, będą zachwyceni.
Kruche, delikatne, pyszne ciasto skrywa domowy budyń, a uprażone orzechy na górze ciasta dopełniają całości. To taka pochwała prostoty, jak to już z włoskimi daniami bywa, proste i przepyszne. Ja robiłam już dwa razy, a to się rzadko zdarza, ponieważ u mnie lista ciast do wypróbowania chyba nie ma końca i zrobię jeszcze bo warto.

wtorek, 5 maja 2015

Tort kajmakowy z rumową nutą


Kilka dni temu mój starszy syn obchodził swoje 8 urodziny. Sama nie wiem kiedy ten czas zleciał :)
Co roku wzbijam się na wyżyny swoich umiejętności, żeby upiec tort, który będzie mu smakował, a wierzcie mi, że to nie jest łatwe zadanie. Postawiłam na klasykę, chciałam zrobić tort podobny do tego jaki piekła moja babcia, musiałam jednak trochę pokombinować, żeby dogodzić mojemu dziecku. W ten sposób powstał tort z ciemnego biszkoptu z masą maślaną wzbogaconą kajmakiem. Do tego koniecznie musiały być orzechy, bo tort bez dodatku orzechów nie ma już nic wspólnego z tym babcinym, posłużyły one tylko do ozdoby, bo solenizant nie lubi żadnych dodatków w cieście. Wspaniale pasowała by tam warstwa dżemu, ale to chyba sobie dodam na swoje urodziny ;) Wybaczcie dekoracje tortu, a raczej jej brak, ale ja i zdolności plastyczne nie idziemy w parze. Nadrabiamy za to smakiem, ponieważ tort smakował wspaniale nie tylko mojemu synowi, a wszystkim gościom. Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin