środa, 31 grudnia 2014

Baklava z masą makową


Nadszedł już dla mnie taki czas w kuchni, że muszę większość czynności wykonywać na siedząco. Dla mnie to już końcówka, ale smakołyków nadal sobie nie odmawiam ;)
Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny deser. Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku i jest na prawdy wart polecania.
Ciasto filo udało mi się zakupić w Biedronce i teraz nie pozostaje mi nic innego, jak polować na nie w innych sklepach, bo ma ono spory potencjał.
Ciasto słodzone tylko miodem z małą ilością masła. Masę makową można zrobić samemu, jeśli nie macie takich chęci, można użyć gotowej masy makowej, to zdecydowanie skróci czas przygotowywania deseru.
Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu.
Polecam!!
Życzę Wam Szczęśliwego Nowego Roku!!!

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Lebkuchen


Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniki. Z miodem, mielonymi migdałami i nutą cytrynową z kandyzowanych owoców. Ich wierzch zdobi lukrowa polewa, są pyszne i co najważniejsze nie wymagają długiego leżakowania. Przepis na te przepyszne pierniczki znalazłam na stronie Moje wypieki i gorąco Wam polecam!!
Z podanych ilości wychodzi około 30 sztuk.

Przy okazji ostatniego przedświątecznego wpisu, życzę Wam zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.

czwartek, 11 grudnia 2014

Ciasteczka śniegowe


Kolejna propozycja na świąteczne ciasteczka. Tym razem dla tych, którzy nie przepadają za piernikami lub po prostu lubią mieć wybór. Ciasteczka maślane, kruche z dodatkiem imbiru lub wanilii, u nas zdecydowanie z wanilią. Ozdobić też można według własnego uznania.
Jeśli domownicy nie wyjedzą Wam ich od razu, można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Przepis pochodzi z książki 'Nigella Świątecznie'. Gorąco polecam!!

Ilość wystarcza na około 30 ciasteczek.

czwartek, 4 grudnia 2014

Babka jogurtowa


Bardzo prosta w przygotowaniu, a równocześnie przepyszna babka, do tego krótki, ale rzeczowy list do Mikołaja i możemy czekać na przybycie Pana z prezentami. Za taki poczęstunek myślę, że młody dostanie to o co prosił :)
Babeczka jest pyszna, specjalnie dodałam więcej skórki z cytryny i rozkoszowałam się jej pięknym zapachem. Przepis pochodzi z książki „Włoskie inspiracje – Nigellissima” Nigelli, a znalazłam go na blogu Kuchnia w formie. Sprytne wykorzystanie pojemnika po jogurcie ogranicza brudne naczynia do minimum. Gorąco polecam te proste ciasto, na które składniki zazwyczaj każdy ma w domu, a dodatek pysznej konfitury i zapach cytryny może wprowadzić nas w przytulny nastrój.
Gorąco polecam!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin