poniedziałek, 22 września 2014

Kokosanki

U mnie nadal obserwuję całkowity brak apetytu, więc nie pozostaje mi nic innego, jak przygotowywać dania, które sprawią przyjemność moim najbliższym. Mój syn ostatnio pokochał wszystko co jest z kokosem, więc idąc w tym kierunku, powstały dzisiejsze ciasteczka. Chyba nie ma nic bardziej kokosowego od kokosanek . Z przepisu, który znalazłam w książce 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson wychodzą bardzo pyszne kokosanki, delikatne, puszyste i bardzo kokosowe. Dziecko moje całkowicie zadowolone z ciasteczek, a o to właśnie chodziło.
Podaję z moimi zmianami, wychodzi około 16-20 kokosanek.
Polecam!!

wtorek, 16 września 2014

Ucierane ciasto z gruszkami


Wiadomo, że gdy nadchodzi weekend, wszyscy zaglądają do kuchni z nadzieją na jakieś ciasto do kawki, przynajmniej u mnie tak to wygląda. Żeby chociaż na chwilkę odejść od naszych ulubionych ciast drożdżowych, chciałam znaleźć coś co można zrobić bardzo szybko, no i koniecznie z gruszkami, które już czekały na swoją kolej. Ciasto z gruszkami z lekką nutką kawową, to strzał w dziesiątkę. Bardzo proste do wykonania, szybkie i przede wszystkim bardzo dobre.
Przepis znalazłam na blogu Buszująca w kuchni, od siebie dodałam nutę kawową a Wam  bardzo przepis polecam.

środa, 10 września 2014

Jagodzianki z kruszonką / bułeczki z jagodami

Uwielbiamy drożdżówki, jagody też mile widziane, więc gdy wypatrzyłam przepis u Margarytki od razu postanowiłam je upiec i daję słowo, że wyszły rewelacyjnie.
To nie są klasyczne jagodzianki, ale dla mnie ta wersja bardzo przemawia. Pyszne, miękkie, delikatne bułeczki, nadziane jagodami i jako dodatkowy bonus posypane przepyszną kruszonką, zrobią wrażenie na każdym poczęstowanym. Z podanych ilości wyjdzie Wam 12 bułeczek, więc jeśli kochacie takie wypieki, zróbcie z podwójnej porcji. Ja część bułeczek nadziałam czekoladą, ponieważ mój syn nie bardzo przepada za jagodami, więc też możecie puścić wodze fantazji i nadziać czym chcecie.

środa, 3 września 2014

Chleb bananowy

Jeśli sprawdzicie moją listę przepisów, to z pewnością odkryjecie, że uwielbiam piec i jeść chleb bananowy. Cała rodzina bardzo go lubi, więc co rusz testuje nowe przepisy.
Bardzo lubię chlebek z tego przepisu, pięknie pachnie i cudownie smakuje.
Z tego przepisu upieczecie dwa małe chlebki, po 12 kromek każdy. Można upiec z podwójnej porcji, pokroić i nadmiar zamrozić, a jak znowu będziecie mieć ochotę na chlebek to w kilka chwil, możecie odgrzać kromki w tosterze i delektować się pysznym chlebkiem.
Przepis pochodzi z książki 'Nakarm mnie' Bill Granger.
Polecam!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin