sobota, 27 lipca 2013

Drożdżowy placek z owocami sezonowymi i kruszonką



Zróbcie ciasto i zaproście gości, będą chwalić i będą szczęśliwi, bo to (nieskromnie powiem) naprawdę dobre ciasto.
Placek pięknie wygląda dzięki tym wszystkim owocom, jest mięciutki i pyszny,a kropkę nad „i” stawiam kruszonką.
Nie będę więcej chwalić, tylko bardzo zachęcam Was do pieczenia.
Przepis na bazie jednego z przepisów Nigelli Lawson z książki 'Jak być domową boginią', jednak sporo zmieniłam, dlatego podaję z moimi zmianami.
U mnie owoce sezonowe maliny i porzeczki, jednak równie dobre będzie z rabarbarem, jabłkami czy morelami.
Polecam!!

środa, 24 lipca 2013

Lato zamknięte w słoikach, czyli najprostsze dżemy z porzeczek

Chciałabym, żeby taka ilość owoców była dostępna przez okrągły rok. Jednak nieubłaganie lipiec przemija i sezonowe owoce się kończą, jedyną szansą, żeby jesienią czy zimą zaznać przyjemności tych owoców, to ich zamknięcie w słoikach lub zamrożenie.
W tym roku bardzo zachciało mi się porzeczek, poczyniłam już z nimi kilka wypieków, ale postanowiłam je jeszcze przerobić na dżem.
Zrobiłam to w najprostszy mi znany sposób, jedynie obieranie owoców zabiera trochę czasu, ale czego się nie robi dla późniejszej przyjemności. Podaję proporcjonalnie, oczywiście zrobicie z takiej ilości owoców, jaką posiadacie.


niedziela, 21 lipca 2013

Karpatka z czerwoną porzeczką



Piękny, gorący lipcowy dzień. Uwielbiam ten czas, owocowy przepych na targowych straganach, lekkie pyszne letnie obiady, a wieczorem zapach grilla, który dochodzi z wszystkich stron.
Grilla urządziliśmy sobie u siostry, bo przecież nie tylko zapachem człowiek żyje, a wcześniej do kawy podałam pyszną karpatkę, która kusiła mnie już od dłuższego czasu.
Przepis znalazłam na blogu Kasia Gotuje i jak dla mnie idealny.
Ciasto robi się bardzo prosto, może się wydawać, że jest go mało, ale w piecu z cieniutkiej warstwy ciasta, wyrosną spore góry i pagórki.
Krem robiony własnoręcznie od początku do końca, a nie tam jakieś kremy z paczki, jest najlepszy.
Budyniowo-maślany krem o wyraźnie wyczuwalnej wanilii, zachwycił mnie szczególnie.
Do przełamania słodkości kremu, na górę każdej porcji ciasta zaserwowałam sporą garść czerwonej porzeczki.
Pycha!!

wtorek, 2 lipca 2013

Konfitura truskawkowa z galaretką agrestową



Sezon na truskawki chyba dobiega końca. Bardzo żałuje, bo jakoś nie zdążyłam się ich najeść, jeszcze mam nadzieję, że jakieś dobre truskawki się trafią.
W tym sezonie odkryłam bardzo fajny przepis na konfiturę z truskawek, która nie kipi od ilości cukru, ale jest nawet lekko kwaskowata i bardzo, bardzo dobra.
Przepis na tą konfiturę odkryłam na stronie Moje Twory Przetwory i tak bardzo nam posmakowała, że na stałe ten przepis wejdzie do mojego menu.
Wspaniale sprawdza się jako dodatek do naleśników, lodów, ciast i wielu deserów.
Pycha !!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin