poniedziałek, 25 lutego 2013

Szynka pieczona


Zachciało nam się pysznych kanapek z szynką, ale szynką nie byle jaką, tylko taką domową. Nie tak dawno odkryłam bardzo fajny przepis na blogu Ogrody babilonu i z przyjemnością wypróbowałam. Szynka peklowana jest delikatna, miękka i bardzo smaczna. Na pewno nie ma z nią dużo pracy, natomiast jej przygotowanie należy rozpocząć przynajmniej na 3 dni przed planowanym podaniem, ponieważ minimum tyle czasu szynka musi się peklować. Szynkę w ten sposób przygotowaną można podawać na ciepło, lub właśnie tak jak my lubimy w cienkich plasterkach na kanapce.
Polecam!!

czwartek, 21 lutego 2013

Ananasowy sernik na zimno


Kwiatami ananasowymi kusiła mnie już kiedyś Martha Stewart, jednak gdy zobaczyłam je na blogu Lepszy smak jako ozdobę wspaniałego ananasowego sernika, już nie dałam rady się oprzeć. Nie ukrywam, że z tymi kwiatkami jest trochę roboty, jednak ich plus jest taki, że nie tylko pięknie wyglądają, ale są też bardzo smaczne.
Sam sernik jest cudowny, szczególnie dla takich wielbiciela ananasa jak ja, bardzo wyczuwalny smak ananasa i bardzo delikatna konsystencja, a galaretka wykonana z soku ananasowego dopełnia całości.

sobota, 16 lutego 2013

Kapusta zasmażana


Wczoraj wieczorem postanowiłam po raz pierwszy w życiu zrobić kapustę zasmażaną, wiedziałam tylko, że musi to być z kapusty kiszonej, bo białek w takich postaciach nie znoszę. Przeszukałam książki i internet i dopiero przepis Tomka na stronie Zajadam.pl mnie zaciekawił. Zrobiłam i wyszło bardzo dobrze, radzę wszystkim mięsożernym dodać jeszcze przesmażony boczek, będzie jeszcze ciekawiej. Kapusta zasmażana bardzo pasuje do pieczonych mięs typu golonka, karkówka itp. U nas dzisiaj karkówka z piekarnika, to będziemy się zajadać tym zgranym duetem. Zrobiłam z moimi małymi zmianami. Gorąco polecam!!


czwartek, 14 lutego 2013

Proste bułeczki drożdżowe



Dzisiejszy nawał serduszek powala, rano nie mogłam nawet kupić sobie zwykłego kołoczka, wszystkie przyozdobione jakimiś lukrowanymi sercami i innymi cudami, na szczęście o bułkach szalony cukiernik zapomniał i były takie jak zwykle.

Dlatego u nas wypieków typowo walentynkowych nie było, zrobiliśmy sobie pyszny deser, oczywiście z bitą śmietaną, bo to ulubiony deser młodego.
Was będę kusić pysznymi bułeczkami drożdżowymi, bo dla moich chłopaków nie ma nic lepszego.
Przepis znalazłam na blogu smakuje mi, jest to tradycyjny przepis, naprawdę godny polecenia. Podaję z moimi małymi zmianami.

Jeszcze mała prywata :) Jeśli mieszkacie na śląsku lub będziecie przejazdem gorąco zapraszam Was na nowo otwarty basen w moim mieście aquadrom. Byliśmy wczoraj po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Młody zachwycony, ten duży z uznaniem skinął głową, po wypróbowaniu wszystkich zjeżdżalni, także ogólnie bardzo na plus.

A teraz do przepisu przystąp :)

niedziela, 10 lutego 2013

Sernik Królewski


Sernik Królewski – aby rozgryź tą nazwę, trzeba wgryź się w kawałek tego ciasta. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji, już Wam opowiem: spód czekoladowo-orzechowy, masa serowa z rodzynkami i skórką pomarańczową, warstwa konfitury pomarańczowej, a wszystko wieńczy korona bezowa i posypka z orzechów włoskich. Cudo nie sernik. Można pominąć skórkę pomarańczową, a konfiturę pomarańczową zastąpić dżemem truskawkowym i posypać górę płatkami migdałowymi, wtedy mamy sernik z intrygującym letnim posmakiem. Nam smakowało w obu wersjach i pewnie będziemy próbować jeszcze nie raz.
Pomysł na sernik w wersji podstawowej pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Mogłabym go piec i jeść bez żadnej okazji, jednak jeśli okazja jest potrzebna to walentynki już niedługo.
Gorąco Polecam!!

wtorek, 5 lutego 2013

Zupa marchewkowa z przyprawami i limetką


 Pączki paczkami, ale obiad też by wypadało jakiś zjeść. Dlatego z przyjemnością prezentuję Wam dzisiaj przepis na zupę marchewkową, aromatyczną od przypraw i pełną witamin. Po zjedzeniu tej zupy, nasze brzuchy były bardzo zadowolone, a żeby zupa była gęstsza należy razem z marchewką dodać garść ryżu, efekt murowany.
Podane ilości wystarczą dla 3-4 osób.
Przepis pochodzi z bardzo interesującej książki 'Nakarm mnie' Billa Grangera. Gorąco polecam!!

niedziela, 3 lutego 2013

Pączki dla których warto zgrzeszyć


Tłusty czwartek zbliża się dużymi krokami, a sklepowe pączki w tym dniu często tracą na jakości, więc przedstawiam Wam kolejny u mnie przepis na pączki domowe.
Oczywiście CI z Was którzy posiadają maszyny do pieczenia chleba, mogą się nimi wspomóc (informacja na końcu przepisu), Ci którzy maszyny nie maja niech równie śmiało sięgną po ten przepis, ponieważ jest bardzo prosty i wymaga tylko paru minut wyrabiania i trochę więcej minut oczekiwania, aż ciasto wyrośnie.
Z tego przepisu pączki wyszły delikatne i puszyste i były całkiem dobre drugiego dnia.
Przepis znaleziony na forum CinCin.

Tutaj znajdziecie inne przepisy na moje paczki i faworki:


serdecznie zapraszam !!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin