Ciasta ze śliwkami lubię chyba w
każdej postaci, zresztą u mnie wszyscy lubią. Śliwki to jedne z
wdzięczniejszych owoców w ciastach, chyba wolę je nawet od jabłek.
Postawiłam w tym przepisie na prostotę
i klasykę, więc proponuję Wam pyszne ciasto na idealnym kruchym
cieście, ze śliwkami i przepyszną bezową pianką, która dopełnia
całości.
Przepis na kruche ciasto pochodzi z
książki „Jajka” Michela Roux i jest bezbłędne, używam je
nawet do wypieków wytrawnych, wtedy po prostu pomijam cukier, albo
dodaję tylko 1 łyżeczkę.
Warto znać dobry przepis na kruche
ciasto, po z taką podstawą można już szaleć do woli z całą
resztą.
Dzisiejsze ciasto było hitem u mnie,
więc i Wam gorąco polecam.
Ze zdjęciami nie udało mi się za
bardzo poszaleć, ponieważ udało mi się ocalić tylko jeden
kawałek, a i na niego czyhali za obiektywem.
Kruche ciasto
składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła, pokrojonego w kostkę,
niezbyt twardego
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 40ml zimnej wody
wykonanie:
Na blacie lub w dużej misce usypać
kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło,
jajko, sól i cukier. Wszystkie składniki w środku mieszamy
palcami, potem stopniowo dodawać do nich mąkę.
Mieszać, dopóki wszystkie składniki
nie będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko
ziarniste w dotyku. Dodać 40 ml zimnej wody, wymieszać palcami z
ciastem.
Zagnieść ciasto dłonią, żeby było
całkiem gładkie, należy pamiętać, że im krócej się wyrabia to
ciasto tym lepiej. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i
włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
dodatkowo:
- 1kg śliwek , umytych przekrojonych na
pół i pozbawionych pestek
- 2 łyżki brązowego cukru (może być
zwykły) do posypania owoców
- 3 białka
- ½ szklanki cukru pudru
wykonanie:
Formę o wymiarach około 30cm na 26 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, a następnie porcję kruchego ciasta wyjąć z
lodówki i wyłożyć nim blaszkę, używając tylko dłoni.
Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki
skórką na dół, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 25 minut. W tym czasie
ubić białka ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier,
aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Gdy ciasto w piekarniku spędzi już 25
minut należy ją wyjąć i wylać na śliwki ubitą pianę.
Ponownie ciasto wstawić do piekarnika
i piec przez kolejne 10 minut.
Smacznego!!