Bardzo Wam dziękuję za tak liczny udział w konkursie z firmą 'Konspol'. Propozycji na wykorzystanie kabanosa w przekąskę nadeszło tak wiele i ciężko było mi wyłonić tych 6 najlepszych.
W wyborze najlepszych pomysłów kierowałam się smakiem, czyli wybrałam te dania na które miałabym największą ochotę.
W ten sposób wyłoniłam 1 zwycięzcę i 5 wyróżnionych.
Do nowej kuchni trzeba się długo
przyzwyczajać, przekonałam się o tym osobiście. Nie jest to
ciężka praca, jednak nim przywyknę do tego gdzie co leży i gdzie
co jest schowane trochę to potrwa. Żeby jak najszybciej poczuć się
jak u siebie, postanowiłam piec jak najwięcej.
Ciasto drożdżowe to zawsze dobry
pomysł, a jabłka za mną chodziły od kilku dni, dlatego gdy
znalazłam to ciasto, w którym idealnie dało się połączyć te
składniki.
Przepis na placek drożdżowy znalazłam
w książce 'Jak być domową Boginią', owoce zrobiłam według
siebie, a kruszonkę potraktowałam słonecznikiem co jej na dobre
wyszło.
Ogólnie wyszło genialne ciasto i
nawet Ci którzy boją się ciasta drożdżowego spokojnie mogą się
zabrać za pieczenie tej pozycji.
Gorąco polecam!!
ciasto:
7g świeżych drożdży lub 3,5 g (pół
saszetki) drożdży błyskawicznych
350g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
50g drobnego cukru trzcinowego
200ml letniego mleka
1 średnie jajko, rozkłócone
20g miękkiego masła
owoce:
500g jabłek, obranych i pokrojonych w
malutką kostkę
3 łyżki cukru
80g rodzynek namoczonych w gorącej
wodzie i rumie
kruszonka:
140g mąki pszennej
100g cukru
110g masła, pokrojonego w kostkę
100g łuskanego słonecznika
wykonanie:
W pierwszej kolejności robimy ciasto.
Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić rozczyn: w
pojemniku rozpuścić drożdże w 100ml mleka, odrobinie cukru i
mąki, przykryć ściereczką i poczekać, aż zaczną pracować.
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże
błyskawiczne (lub wcześniej przygotowany rozczyn), sól oraz cukier
i zalać letnim mlekiem. Wymieszać, następnie dodać jajko oraz
miękkie masło i wyrabiać przez 10 minut. Jeśli ciasto będzie
zbyt klejące, można delikatnie podsypać mąką.
Miskę przykryć ścierką i odstawić
w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na godzinę, do wyrośnięcia.
Owoce należy obrać i pokroić w mała
kosteczkę, następnie wymieszać z cukrem i wcześniej namoczonymi
rodzynkami.
Kruszonkę przygotować zaczynając od
wsypania mąki i cukru do miski, a następnie zagnieść je palcami z
masłem, aż będzie wyglądać jak żwirek. Wmieszać słonecznik i
odstawić.
Piec nagrzać do temperatury 190'C.
Formę o wymiarach około 32 na 24 cm
wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastem wyłożyć formę, można
rozwałkować lub po prostu wyłożyć ciasto do formy i pięściami
rozgnieść na całą wielkość blachy.
Jabłka z dodatkami wyłożyć na
ciasto, następnie całość zasypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez 30 minut.
Po tym czasie spód powinien być
przypieczony, owoce miękkie a kruszonka chrupiąca.
Podawać na ciepło z lodami !!
Bardzo dobre nawet kolejnego dnia, co
jest bardzo ważne przy ciastach drożdżowych.
No to było tak, była babska impreza,
fajne towarzystwo i pyszne jedzenie, więc dokładnie to co lubię
najbardziej. Właśnie tam zostałam poczęstowana pyszną sałatką,
która tak mi smakowała, że nie mogłam się oprzeć przed
dokładaniem sobie kolejnych porcji na talerz.
Pomysł na sałatkę mojej kuzynki
Karoliny, odtworzyłam ją w domu i podaję Wam tak jak robiłam.
Chociaż mam wrażenie, że w oryginale było coś więcej, ale
dopytam przy najbliższej okazji i podzielę się z Wami. Tymczasem
wersja może nie doskonała, ale obiecuję Wam, że przepyszna.
Prosta i szybka do zrobienia, nawet nie
zorientujecie się kiedy będziecie mieć gotową sałatkę.
składniki:
mały słoik selera marynowanego
mały słoik pieczarek marynowanych
3 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
majonez
wykonanie:
Seler odsączyć z zalewy, pieczarki
pokroić w plasterki, a jajka obrać i pokroić w większą kostkę.
Do większej miski wyłożyć seler,
pieczarki i jajka. Dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku i 2-3 duże łyżki majonezu.
Na początku całość filmiku, który
przedstawiałam Wam ostatnio.
Sponsorem nagród jest firma Konspol,
która jest producentem kabanosów Konspol Natura.
Kabanosy w 100% z mięsa kurczaka, nie
zawierają konserwantów, glutenu i laktozy.
Wy też możecie ich spróbować,
ponieważ ogłaszam konkurs.
Do wygrania 6 takich koszów. Do tego
dla osoby, która zdobędzie pierwsze miejsce do kosza kabanosów,
dołączony będzie bon sodexo o wartości 50zł.
Teraz szczegóły, wystarczy, że w
komentarzach wpiszecie wasz pomysł na szybką przekąskę z użyciem
kabanosów, nie wymagamy sprecyzowanego przepisu, tylko świetnego
pomysłu.
Pomysły i propozycje można zgłaszać
w komentarzach do 23 września 2012r. Do godziny 23:59.
Poniżej nagroda:
W takim razie ja czekam na Wasze
pomysły, a poniżej mój pomysł na danie z wykorzystaniem
kabanosów.
Chciałam zrobić szybką przekąskę,
ale w paradę weszło mi ciasto drożdżowe, które do szybkich nie
należy, za to do smacznych na pewno. Większość czasu, które
poświęcicie na to danie polega na czekaniu na ciasto, co można
wykorzystać w bardzo miły sposób, samo przygotowanie zajmie Wam
parę minut. Kulebiak kabanosowy szczerze polecam bo wyszedł
przepysznie, nie trzeba do niego już nic dodawać, to takie
kompletne danie.
'Kulebiak kabanosowy'
ciasto:
280g mąki pszennej
szczypta soli
120ml mleka
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 całe jajka
30g roztopionego masła
nadzienie:
250g kabanosów dobrej jakości, u mnie
z kurczaka firmy Konspol natura
2 cebule pokrojone w ósemki
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 kopiasta łyżka musztardy dijon
odrobina oleju
wykonanie:
Mąkę wsypać do dużej miski razem ze
szczyptą soli. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże
razem z łyżeczką cukru i odrobiną mąki.
Drożdże w mleku przykryć ściereczką
i odstawić, aż zaczną pracować. Następnie wlać je do miski z
mąką, dodać jeszcze jajka i roztopione masło. Wszystko razem
dokładnie wyrobić, najlepiej przez 10 minut. Jeśli ciasto zbyt
bardzo się klei dodać odrobinę mąki, ale nie należy przesadzić,
bo ciasto będzie twarde.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około
godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Kabanosy pokroić w 2-3 cm kawałki, cebulę w ósemki, a czosnek w
plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić wszystko
oprócz musztardy.
Podsmażyć przez kilka minut i
odstawić. Gdy już odrobinę przestygnie, wymieszać z musztardą.
Gdy ciasto już wyrośnie, należy je
rozwałkować na prostokąt, należy pamiętać o podsypaniu mąką,
żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Formę typu keksówka wyłożyć
papierem do pieczenia, a następnie wyścielić ciastem dno, w taki
sposób, żeby boki ciasta wystarczyły do przykrycia góry. Tak jak
widać to na zdjęciu.
Na dno ciasta wyłożyć całe
nadzienie, a następnie bokami ciasta przykryć jak kołderką.
Szczelnie zamknięte ciasto należy nakłuć w kilku miejscach i
odstawić na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. W tym
czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C.
Udało się, wróciłam. Wprawdzie
remontu jeszcze nie koniec, ale najważniejsze, że jesteśmy już u
siebie, a większość rzeczy znalazło już swoje miejsce.
Nowy etap życia, nowa kuchnia, nowy
przepis. Na szczęście nie miałam problemu z wyborem pierwszej
pozycji menu, ponieważ w trakcie remontu znalazłam stosik
pożółkłych kartek z mnóstwem tłustych plam, a co ważniejsze z
wieloma przepisami gospodyni, która w tej kuchni rządziła przede
mną.
Przepisy Babci są bardzo
minimalistyczne, pisane na szybko, skrótami z wykorzystaniem
składników, których już się nie używa, ale tym bardziej
kuszące.
Więc gdy weszłam do mojej nowej
kuchni, zalanej porannym słońcem, postanowiłam jako pierwszy
zrobić tort czekoladowy, bo co mogłoby lepiej pasować na tą
okazję.
składniki:
4 całe jajka
150g cukru
2 budynie czekoladowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
polewa:
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 jajko
100g miodu
wykonanie ciasto:
W dużej misce jajka i cukier ubić do
białości. Następnie dodać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i
kakao. Wszystko dokładnie zmiksować. Małą formę wyłożyć
papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180'C na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i polać polewą,
którą należy wykonać w następujący sposób.
polewa:
Jajko sparzyć, a następnie wbić do
miski i dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. Do mieszanki
dodać kakao, mleko i miód i wszystko dokładnie wymieszać.