Oczywiście jak to u mnie ostatnio bywa
czasu na gotowanie mało, ale rodzinka jeść musi. Postanowiłam
chłopakom zrobić coś szybko, bez większych ceregieli. Nie
spodziewałam się za dużo po tym daniu, a tymczasem piali z
zachwytu nad talerzem, szczególnie ten mniejszy.
Więc po raz kolejny udało się
przygotować coś szybko i smacznie, koniecznie do szybkiej powtórki.
składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża cebula
- papryka chili wg uznania
- sól
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
- 300ml wywaru
- 300ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- pęczek koperku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo drobno
posiekać, a cebulę zetrzeć na tarce.
Do dużej miski włożyć mięso
mielone, dodać posiekane jajka i startą cebulę, oraz chili wg
uznania. Wbić surowe jajko doprawić szczyptą soli i pieprzem,
wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego mięsa należy
utoczyć małe kuleczki i wszystkie obsmażyć z każdej strony na
oleju.
W rondlu o grubym dnie zagotować
rosół, następnie odrobinę rosołu wlać do jogurtu, żeby nam się
nie zważył, tak zapoznany z rosołem jogurt wlać do rondla i
wymieszać. Zmniejszyć ogień i wrzucić do wywaru posiekany drobno
koperek.
Usmażone pulpety delikatnie przełożyć
do wywaru i dusić na małym ogniu około 30 minut.
Podawać gorące z dodatkiem ryżu lub
kaszy.
Smacznego!!
Smacznego!!