poniedziałek, 30 lipca 2012

Pulpety w jogurtowo koperkowym sosie


Oczywiście jak to u mnie ostatnio bywa czasu na gotowanie mało, ale rodzinka jeść musi. Postanowiłam chłopakom zrobić coś szybko, bez większych ceregieli. Nie spodziewałam się za dużo po tym daniu, a tymczasem piali z zachwytu nad talerzem, szczególnie ten mniejszy.
Więc po raz kolejny udało się przygotować coś szybko i smacznie, koniecznie do szybkiej powtórki.


składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża cebula
  • papryka chili wg uznania
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • 300ml wywaru
  • 300ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


wykonanie:

Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać, a cebulę zetrzeć na tarce.
Do dużej miski włożyć mięso mielone, dodać posiekane jajka i startą cebulę, oraz chili wg uznania. Wbić surowe jajko doprawić szczyptą soli i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego mięsa należy utoczyć małe kuleczki i wszystkie obsmażyć z każdej strony na oleju.

W rondlu o grubym dnie zagotować rosół, następnie odrobinę rosołu wlać do jogurtu, żeby nam się nie zważył, tak zapoznany z rosołem jogurt wlać do rondla i wymieszać. Zmniejszyć ogień i wrzucić do wywaru posiekany drobno koperek.

Usmażone pulpety delikatnie przełożyć do wywaru i dusić na małym ogniu około 30 minut.

Podawać gorące z dodatkiem ryżu lub kaszy.

Smacznego!!

piątek, 27 lipca 2012

Makaron, krewetki i warzywa z pietruszkowym pesto


Remont mieszkania nadal trwa, w tej chwili chyba najlepsza część bo instalacja nowej kuchni, już nie mogę się doczekać, żeby coś w niej ugotować. Jednak tymczasem jeszcze ze starej kuchni zapraszam Was na makaron z krewetkami, warzywami i pietruszkowym pesto.
Zainspirowałam się daniem, które przedstawił u siebie Arek z eat after readning, jednak zawartość lodówki i szafek zmusiła mnie do dalece posuniętych zmian. Dlatego mimo że daleko od wspaniałego oryginału nadal moim zdaniem bardzo, bardzo smacznie.
Oczywiście to kolejny pomysł na szybki obiad, ale jednocześnie pyszny i zdrowo, czyli tak jak najbardziej lubimy.
Podane ilości wystarczą na danie dla 2 osób.



składniki na pesto z pietruszki:

  • 30g pietruszki zielonej (liście, łodygi)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamu
  • szczypta chili
  • 50ml oleju rzepakowego
  • sok z limonki (około 1 łyżki)
  • sól morska


Pietruszkę, czosnek, sezam i chili wrzucić do blendera i powoli dolewając olej zmiksować.
Doprawić do smaku sokiem z limonki i solą, przykryć folią i odstawić do lodówki.

pozostałe składniki:

  • 500g świeżej fasolki szparagowej
  • 200g makaronu
  • olej do smażenia
  • 10-15 dużych krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek cebuli dymki (pokrojony w grube plastry)
  • sok z limonki/ cytryny do smaku
  • kiełki u mnie z rzodkiewki


wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki i ugotować al dente. Tak samo ugotować makaron.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dymkę i fasolkę szparagową i smażyć kolejne 2-3 minut.
Gotowy makaron dorzucić do warzyw i krewetek wraz z 2 łyżkami pesto.
Wszystko delikatnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny i podawać posypane kiełkami.

Smacznego!!




poniedziałek, 23 lipca 2012

Kurczak pieczony i karmelizowana marchewka


Uwielbiam pieczonego kurczaka, najbardziej za pyszną chrupiącą skórkę, ale również za to, że szanowny kurczak nie potrzebuje wielu przygotowań i siedząc w piecu robi się prawie sam.
Dzisiaj przepis na wyjątkowo pysznie upieczonego kurczaka, dodatkowo z wyśmienitymi marchewkami, które same w sobie stanowią pyszną przystawkę.
Przepis na to danie znajdziecie w książce “Le meilleur du poulet” Wyd. Larousse, a ja trafiłam na niego zaglądając na bloga Wonderland - Lazy in the Kitchen i gorąco Wam to miejsce polecam.
Nie przedłużając podaję przepisi zachęcam do wypróbowania tej pozycji w Waszych kuchniach.

składniki:

  • 1 kurczak (około 2kg)
  • 2 pęczki młodej marchewki lub kilkanaście sztuk cieniutkich marchewek
  • 1 cała główka czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka ziaren cuminu (dałam ½ łyżeczki mielonego kuminu)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 85g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • papryka


wykonanie:

Zacząć należy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200'C.
W tym czasie zająć się pozostałymi czynnościami. Marchewkę i czosnek obrać. Dwa ząbki czosnku drobno posiekać, pozostałe na chwilkę odłożyć.
Marchewki ułożyć na blasze, na której będziemy piec kurczaka. Posypać je posiekanym czosnkiem i kuminem, skropić kilkoma kroplami cytryny i łyżeczką miodu. Dodać także połowę masła.
Przyprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem, całość wymieszać.

Natkę opłukać i oddzielić liście od gałązek.
Kurczaka umyć i przyprawić od środka, do środka wepchnąć pozostałe ząbki czosnku, liść laurowy i gałązki natki, a na koniec wkładamy połowę cytryny.
Kurczaka ułożyć na przygotowanych wcześniej marchewkach i posmarować resztą masła. Z góry kurczaka można posypać papryką i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.

Wstawić do piekarnika na około 50 minut ( u mnie to było z pewnością 1,5h a może nawet odrobina dłużej). Gdy kurczak w końcu będzie gotowy – wyjąć go na talerz, przykryć folią, aby nie wystygł.

Marchew posypać posiekaną natką i wstawić ponownie do piekarnika, aż będą miękkie i ładnie skarmelizowane (zajmuje to kila minut, jednak jeśli piekliście kurczaka tak długo jak ja, marchewka będzie gotowa od razu).

Podawać na gorąco z ziemniakami, frytkami lub ryżem.

Smacznego!!



czwartek, 19 lipca 2012

Lody z czarnych porzeczek


Na dzisiaj zapowiadają piękną pogodę, mam nadzieję, że prognozy się spełnią. Wykorzystując fakt, że słońce świeci, szybko podaję propozycję na pyszne lody. Lody z czarnych porzeczek zasmakowały głównie starszym, dla dzieci mogły być zbyt kwaśne, ale co dla jednych jest wadą, dla innych okazał się główną zaletą. Jeśli nie chcecie, aż tak odczuwać kwaskowatości czarnych porzeczek dostosujcie ilość cukru do własnych potrzeb, tylko nie przesadźcie bo właśnie kwaskowatość owoców, dodaje uroku tym lodom.

składniki:

  • 200ml śmietany 18%
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanki czarnych porzeczek
  • cukier do smaku (z pewnością kilka łyżek), dawała syrop z agawy do smaku


wykonanie:

Owoce zmiksować w blenderze, zmieszać z jogurtem i śmietaną. Następnie dodać tyle cukru/syropu z agawy ile uznacie za konieczne. Lody powinny nadal zostać kwaskowate, ale możliwe do zjedzenia :)
Lody wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy wg instrukcji lub wlewamy do pojemnika wstawiamy do zamrażarki. Jeśli nie używamy maszynki, należy lody przemieszać w trakcie zamrażania.

Smacznego!!

poniedziałek, 16 lipca 2012

Gulasz wieprzowy z warzywami w przyprawie Cajun i papryce wędzonej


Zapowiadałam się już z tym gulaszem jakiś czas temu na facebook-u i czas najwyższy obietnice spełnić.
Od razu napiszę, że to nie jest jakiś nowatorski przepis, pewnie wielu z Was podobny gulasz często serwuje swojej rodzinie, jednak dodatek wędzonej papryki i mieszanki przypraw Cajun bardzo wzbogaca smak tego dania, dodaje mu głębi. Smakowało nam tak bardzo, że talerzyki wracały czyściutkie do kuchni, wytarta została każda kropla sosu.
Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i bardzo Wam go polecam, zachęcam też do dokonywania zmian w przyprawach w ramach swoich smaków.
Czasu na przygotowanie nie potrzeba dużo, najwięcej czasu zajmuje gotowanie, ale to już odbywa się z naszym minimalnym udziałem.
Ilości wystarczą dla 3-4 osób.


składniki:

  • 700-800g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 1cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Przyprawy Cajun
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej (może być odrobina więcej)
  • cebula dymka
  • olej


wykonanie:

Mięso opłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą cajun i papryką wędzoną i porządnie wetrzeć w mięso (można zostawić na kilak godzin w lodówce do zamarynowania, ale jak nam się spieszy można od razu wykorzystać).
Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, a następnie wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony. Gdy mięso już się zrumieni dodać poszatkowaną cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek i starty imbir. Cały czas mieszając pozwolić się warzywom lekko zarumienić. Gdy już to mamy gotowe dorzucamy pokrojone w cienkie paski wszystkie papryki i marchewkę pokrojoną w słupki.
Chwile podsmażyć, a następnie zalać 1 szklanką rosołu lub wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu nawet 2 godziny. Co jakiś czas należy do mięsa zajrzeć, zamieszać i ewentualnie dodać wody/rosołu jeśli nam wyparował.
Gotować tak długo aż mięso będzie się rozpływać w ustach.
Podawać posypane cebulką dymką w towarzystwie ryżu lub kaszy.

Smacznego!!

piątek, 13 lipca 2012

Przyprawa Cajun


Dzisiaj chciałam Wam podać przepis na wspaniałą mieszankę przypraw. Przepis znalazłam u Arka na blogu Eat after reading i naprawdę jest godny polecenia.
Taka mieszanka ogromnie ułatwia życie, wyobraźcie sobie jak przyprawiacie mięso, ręce lekko/bardzo ubrudzone i sięgacie po kolejne słoiczki z przyprawami, wszystko upaćkane.
Tymczasem prosta rada gotowa mieszanka o wdzięcznej nazwie Cajun, tym bardziej genialna, że sami wiecie co do niej dodajecie i możecie być spokojni, że nie dosypujecie sobie do jedzenia chemii.
Przyprawa Cajun używana jest w kuchni amerykańskiego południa i kreolskiej, tyle od autora przepisu :)
Dzisiaj o mieszance, a w następnym poście o tym jak wykorzystać ją przy smakowitym gulaszu.

Oczywiście ilości dowolne, ważne żeby zachować proporcje.

Przyprawa Cajun

składniki:

  • 4 łyżki czerwonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki chilli
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżki czosnku w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu


wykonanie:

Wszystkie podane przyprawy dobrze razem wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamknętym opakowaniu.

Używać jej można do ryb, kurczaka, wołowiny i wieprzowiny.
Zawsze warto ją mieć pod ręką.

Polecam!!


poniedziałek, 9 lipca 2012

Risotto ze szpinakiem z suszonymi pomidorami i szynką serrano


Dzisiejsza propozycja jest bardzo pyszna i nawet jeśli wydaje się Wam, że risotto jest pracochłonne to nic bardziej mylnego, przygotowanie nie zajmuje więcej czasu jak ugotowanie regularnego obiadu.
Uwielbiam szpinak, szczerze się przyznam że nawet w sezonie sięgam po ten mrożony bo jest z nim mniej roboty. Ostatnio z powodzeniem testowałam szpinak firmy Frosta i byłam bardzo z niego zadowolona, szczególnie z tego siekanego bez dodatków. Oczywiście o wiele lepiej w sezonie korzystać ze świeżego szpinaku, ale wtedy trzeba dodać nieco czasu na mycie i przygotowanie liści szpinaku, ale oczywiście bardzo zachęcam jeśli macie tylko trochę czasu.
Pozostałe dodatki typu suszone pomidory i szynki serrano wspaniale dopełniają całości.
Zdaniem mojej rodziny i moim to bardzo udana pozycja w naszym menu.
Gorąco Wam polecam !

składniki:

  • 1 solidna łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250g ryżu arborio
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr rosołu (może nawet odrobinę więcej)
  • około 400g szpinaku (u mnie mrożony, przesmażony na patelni) jeśli świeży to nawet 1kg też przesmażyć na oliwie
  • ½ słoika suszonych pomidorów
  • 100g szynki serrano
  • 1 garść startego parmezanu – można dać 100ml śmietany kremówki zamiast sera, albo mniejszą ilość razem z serem

wykonanie:

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać masło. Wrzucić drobno posiekane cebulę i czosnek i chwilkę podsmażyć. Następnie wsypać ryż i dać mu chwilkę, żeby cały pokrył się tłuszczem.
Teraz wlewać po chochelce bulion, czekać aż wsiąknie i wlewać następną chochlę, aż ryż będzie już odpowiednio miękki. Nie powinno to zająć więcej niż 20 minut.
Do tak przygotowanego ryżu należy dodać wcześniej przygotowany szpinak i pokrojone suszone pomidory i pokrojoną w paseczki szynkę. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dodać garść startego parmezanu i/lub śmietanę.
Podawać od razu z kilkoma płatkami parmezanu do dekoracji i nie tylko.

Smacznego!!

środa, 4 lipca 2012

Młode ziemniaki smażone w panierce


Szybkich obiadów ciąg dalszy, a co tam :) Kto by chciał w taki skwar gotować dłużej niż to konieczne. Jak słusznie zauważyła moja sąsiadeczka, weszliśmy właśnie w etap szybkich, wakacyjnych obiadów i tej wersji należy się trzymać. Obiad zrobiony ze zwykłych składników, w niezwykły sposób, to właśnie dzisiaj Wam przedstawię. Gdy tylko zobaczyłam tą propozycję na blogu Brulion z przepisami, wiedziałam, że to będzie pyszne.
Tak jak pisałam klasyczne składniki, czyli ziemniaki, które smażymy w panierce, smakują wybornie, do tego jajko sadzone i mizeria i mamy pełny, pyszny obiad w krótkim czasie.
Ilości wg potrzeb.
Polecam !!

składniki:

  • młode ziemniaki
  • jogurt naturalny gęsty lub kefir, maślanka
  • przyprawy np. rozmaryn, tymianek, bazylia, sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


wykonanie:

Wybrać małe ziemniaki, żeby nie trzeba było ich kroić (wtedy lepiej wyglądają), obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Ostudzić przez chwilę.
Przyprawy wsypać do jogurtu i wymieszać. Następnie ziemniaki obtaczamy w jogurcie, a zaraz potem w bułce tartej. Tak przygotowane ziemniaki smażyć na niedużej ilości oleju, aż będą pięknie rumiane. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy na przykład z sadzonym jajkiem i mizerią.

Smacznego!!

poniedziałek, 2 lipca 2012

Pizza, suszone pomidory, grillowana cukinia, rukola


Mam kilka sprawdzonych przepisów na pizzę, na wysoki cieście, na cieniutkim, wszystkie wypróbowane i pyszne, ale zawsze można znaleźć coś lepszego, więc poszukiwałam nadal.
Właśnie w ten sposób trafiłam na bloga Sto kolorów kuchni, gdzie Kabamaiga podaje świetny przepis na ciasto i sos. Co do dodatków, to już wiadomo kto co lubi, jeśli jednak mamy sprawdzony przepis na ciasto i sos, to pizza uda się na pewno.
Najważniejsze – należy pamiętać, że ciasto robimy dzień wcześniej, wtedy jest najlepsze. Zrobiłam raz standardowo po 2 godzinnym wyrastaniu w cieple i też wyszła super.

składniki ciasto:

  • 575g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 3 łyżeczki drożdży świeżych
  • 60g oliwy
  • 340g-400g (w zależności od rodzaju mąki) lodowatej wody – dałam 360g
  • szczypta soli

wykonanie:

W misce należy wymieszać suche składniki, następnie dodać oliwę i wodę. Wyrobić gładkie ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być lepkie, elastyczne i odstawać od brzegów miski.
Ciasto należy podzielić na tyle części, ile placków chcemy upiec. Każdą część formujemy w kulę, układamy na naoliwionej blaszce. Blachę z kulami ciasta przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki (jeśli nie mam czasu w tym momencie zamiast do lodówki daję do wyrośnięcia w ciepłe miejsce). W lodówce ciasto można trzymać nawet 3 dni. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki.
Piekarnik z kamieniem rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Obsypujemy mąką łopatkę. Z każdego placka formujemy cienką pizzę, pozwalamy jej odpocząć 15-20 minut, od razu na łopacie.
Polewamy sosem, dodajemy ulubione dodatki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8-12 minut, aż brzegi będą upieczone.

składniki sos:

  • 400g pulpy pomidorowej lub pomidorów w puszce
  • 2 drobno starte ząbki czosnku
  • garść posiekanych świeżych ziół
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, albo na całą noc, zależy kiedy nam się przypomniało o sosie :)

Moją pizzę zrobiłam z sosem, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią, szynką, mozarellą, a na gotową pizzę dodałam świeżą rukolę.

Palce lizać.
Smacznego!!


niedziela, 1 lipca 2012

Tiramisu czekoladowe


Uwielbiam tiramisu, ten wspaniały deser zachwycił mnie już jakiś czas temu i często do niego wracam. Postanowiłam uraczyć nim moich urodzinowych gości, a sobie zrobić urodzinowy prezent. Tym razem poszłam nawet o krok dalej, bo tym razem częstuję ich czekoladową wersją tego deseru.
Moje ilości składników dopasowałam do ilości gości, ale równie dobrze można zrobić z połowy porcji lub 2/3 wg apetytu.
Jest to deser z kategorii bardzo prostych do wykonania, wystarczy mieć kilka koniecznych składników i chwilkę czasu, a potem jeszcze odrobinę cierpliwości i wspaniałe tiramisu jest już w Waszym posiadaniu.
Nie opierajcie się przed zakupem dużej butelki amaretto, jak zrobicie tiramisu raz, będziecie wracać do tego przepisu znowu, a i do innych deserów amaretto jest genialnym dodatkiem.
Nie obawiajcie się surowych jajek, tylko pamiętajcie o sparzeniu ich przed użyciem.
Posiłkowałam się przepisem z blogu White Plate.




składniki:

  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 100g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 750g sera mascarpone
  • 450ml mocnej kawy (zaparzyłam w ekspresie ciśnieniowym z 2 łyżek kawy, można zrobić z rozpuszczalnej)
  • 3 opakowania biszkoptów z cukrem
  • 6 łyżek amaretto

wykonanie:

W pierwszej kolejności sparzyć jajka.
Białka ubić na sztywną pianę z małą szczyptą soli.
Żółtka należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym w dużym pojemniku, ponieważ tam będzie trafiać cała reszta składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i dodać do żółtek.
Do masy stopniowo dodawać mascarpone i amaretto, cały czas miksować.
Po dodaniu całego sera i likieru,należy delikatnie wmieszać w masę pianę z białek.

Przygotować naczynie, u mnie 2 naczynia o wymiarach około 20 x 30 cm, wyłożyć folią spożywczą. Mogą być mniejsze naczynia wtedy tiramisu wyjdzie wyższe, można również użyć do tego dużych kieliszków.

Kawę przelać do miseczki i maczać w nich biszkopty, ale bardzo lekko, żeby się nie rozpadały i układać je na całym dnie naczynia.
Następnie biszkopty należy posmarować masą i na wierzch znowu wyłożyć namoczone biszkopty.
Górną warstwę powinna stanowić masa.

Naczynie przykryć szczelnie folią spożywczą i schłodzić przez minimum 3-4 godziny, nie zaszkodzi gdy w lodówce poleży przez noc.
Do dekoracji można użyć kakao lub tartej czekolady.

Smacznego!!

Zapraszam również na Klasyczne tiramisu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin