Dania szybkie w przygotowaniu są u
mnie mile widziane, a takie które dosłownie przygotowuje się w
kilka minut po prostu kocham. Taki właśnie jest ten przepis.
Przepis znalazłam na blogu Bea
w kuchni, jest to przepis Jamiego Olivera, a do tego
wszystkiego jeszcze ja dodałam swoje trzy grosze i to co powstało
prezentuje Wam u mnie.
Jeśli jeszcze nie jesteście fanami
szparagów, to może przez to danie się nimi staniecie. Piękne,
cieniutkie, zielone szparagi są gotowe dosłownie w kilka minut, z
całą resztą smakują wyśmienicie.
U mnie z dodatkiem obgotowanych
ziemniaków, można ten składnik pominą, ale moim zdaniem świetnie
uzupełnia całe danie i nie trzeba nic już więcej dodawać.
Danie wystarczy dla 2-3 osób.
Polecam!!
składniki:
- 900g zielonych szparagów (u mnie trochę mniej)
- 20 pomidorków koktajlowych
- 500g ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych na plastry
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 duża garść czarnych oliwek (u mnie zielone)
- 3 łyżki oliwy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina chili do smaku
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury
225'C.
Umyć szparagi i pozbawić ich
zdrewniałych końcówek (zielonych nie trzeba obierać, białe
trzeba) i pokroić na krótsze kawałki. Listki bazylii porwać na
mniejsze kawałki, pomidory przekroić na połówki. Wszystkie
składniki wymieszać z dodatkiem oliwy i przypraw, wstawić do
gorącego piekarnika i piec około 10-12 minut (jeśli szparagi są
grube – trzeba piec je trochę dłużej).
W trakcie pieczenia delikatnie
przemieszać 2-3 razy.
Smacznego!!