Chciałabym w końcu uraczyć Was jakimś smakołykiem, ale jakoś nie po drodze mi ostatnio ze słodkimi wypiekami. Już sama przed sobą postanowiłam, w tym temacie szybką poprawę, więc możecie na to liczyć.
Udało mi się jednak w sobotę popełnić taki szybki wypiek, a mianowicie muffinki. Skusiłam się na ten przepis, głównie z tego powodu, że jest tam kasza manna i banany, a jakoś tak po drodze wyszło, że są to muffinki wegańskie. Przepis pochodzi z bardzo interesującego bloga Roślinożerka, z moimi zmianami. Oczywiście jeśli nie użyjecie mleka roślinnego, tylko tego od krowy, nie będą to już wegańskie muffinki, ale nadal będą pyszne.
Udało mi się jednak w sobotę popełnić taki szybki wypiek, a mianowicie muffinki. Skusiłam się na ten przepis, głównie z tego powodu, że jest tam kasza manna i banany, a jakoś tak po drodze wyszło, że są to muffinki wegańskie. Przepis pochodzi z bardzo interesującego bloga Roślinożerka, z moimi zmianami. Oczywiście jeśli nie użyjecie mleka roślinnego, tylko tego od krowy, nie będą to już wegańskie muffinki, ale nadal będą pyszne.
składniki:
- 2 duże banany (najlepsze te dojrzałe)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ½ szklanki kaszy manny
- wiórki kokosowe do posypania po górze
wykonanie:
Banany porządnie rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny.
W jednym naczyniu wymieszać mleko, wodę, oliwę i esencję waniliową i dodać ugniecionego banana.
W drugim naczyniu wymieszać ze sobą mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Składniki z obu naczyń zmieszać ze sobą, mieszać tylko do połączenia składników. Na koniec należy wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać, uważać żeby nie powstały grudki.
Gotowe ciasto przelewamy do foremek lub papilotek, każdą posypujemy kokosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 20-25 minut.
Smacznego!!