Używanie pomidorów suszonych w lecie może się wydawać nie na miejscu, bo przecież stragany uginają się pod ciężarem świeżych, dorodnych pomidorów. Jednak po pierwsze uwielbiam pomidory suszone, a po drugie z tymi świeżymi pomidorami to przynajmniej u mnie nie najlepiej, nawet jak wyglądają jak trzeba to ich smak daleki jest od ideału. Parę razy udaje mi się kupić pyszne pomidory, ale wtedy najczęściej zjadamy je tak po prostu z solą i oliwą.
Są jednak dania, w tym wypadku pieczywo, która aż się proszą, żeby zrobić je z dodatkiem pomidorów suszonych.
Focaccie uwielbiamy i zawsze chętnie jemy :) Bazę na ten przepis wzięłam z wypróbowanego już przepisu na Focaccie z oliwkami i cebulą, mała podmiana dodatków i mamy kolejną pyszną wersję tego pieczywa.
składniki:
- 500g mąki pszennej
- 40g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz czarny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 280ml wody
- 100-150g pomidorów suszonych z zalewy (pokrojone na cienkie plasterki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek do polania
wykonanie:
Z drożdży zrobić zaczyn: w małym naczyniu zmieszać drożdże z 1 łyżką mąki, odrobiną wody.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól i pieprz. Dodać oliwę, wodę, zaczyn drożdżowy oraz 2/3 ilości suszonych pomidorów (trochę zostawić do posypania góry) i wyrobić ciasto.
Ciasto włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5h.
Wyjąć ciasto z miski, wyrobić je przez chwilkę i rozwałkować na placek o grubości 1-2cm.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posypać resztą suszonych pomidorów, skropić oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230'C.
Wyrośniętą focaccie wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut (uwaga u mnie już po 15 minutach było gotowe).
================================
dla posiadaczy maszyny:
wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:
płynne
sypkie
drożdże (zrobić zaczyn tak jak w przepisie wyżej)
włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia), po zakończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego!!