Pierwszy przepis z mojej nowej książki 'Kuchnia Chińska' Ching-He Huang. Zachwyciła mnie dalekowschodnia kuchnia i powoli staram się ją poznawać, a przede wszystkim zdobywać składniki.
Nuoromein tłumaczy się jako 'makaron z wołowiną'. Danie bazuje na syczuańskim stylu gotowania.
Podane są spore ilości chili, trochę zmniejszyłam tą ilość, ale należy uważać, żeby zachować odpowiedni balans dania.
Bardzo nam zasmakowało i zachwyciło łatwością przygotowania. Siekanie zajmuje kila minut, potem wszystko do garnka, gotujemy 40 minut i wspaniały obiad można podawać.
składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 czerwona papryka, pozbawiona nasion i posiekana
- 1 duża cebula szalotka, drobno posiekana
- ½ cebuli, posiekać
- 1 mała marchew, posiekana
- 200g wołowiny na gulasz
- 400ml warzywnego lub wołowego bulionu
- 1 łyżka sosu chili z fasoli (nie dałam)
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki nierafinowanego cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (dałam skrobie ziemniaczaną) zmieszanej z 2 łyżkami zimnej wody
- 180g płaskiego suszonego makaronu udon
- 1 cebulka dymka, drobno posiekana, do przybrania
- parę listków kolendry, do przybrania
wykonanie:
Wszystkie składniki z listy, oprócz makaronu, mąki kukurydzianej oraz elementów przybrania, umieścić w dużym garnku i gotować na średnim ogniu 40 minut. Im dłużej mięso będzie się dusić, tym gulasz stanie się smaczniejszy, ponieważ wołowina mięknie i przechodzi aromatem sosu.
Na koniec wmieszać mąkę kukurydzianą rozrobioną w wodzie, aby zagęścić sos. Przykryć garnek i odstawić.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zahartować pod zimną wodą i odstawić.
Tuż przed podaniem przepłukać wrzątkiem z czajnika, odsączyć i rozdzielić na 2 miski.
Na makaron wyłożyć pyszny gulasz i posypać wszystko posiekaną dymką oraz kolendrą. Podawać od razu.
Smacznego !!