poniedziałek, 31 stycznia 2011

Paluchy drożdżowe


Drożdżowe wypieki chyba nam się nigdy nie znudzą, a już na pewno nie w zimowe miesiące.
Zimno na zewnątrz jakoś szczególnie pobudza naszą ochotę na chleby, bułki, rogaliki i inne drożdżowe cuda.
Jeśli i Wy lubicie te wypieki, to zapraszam dzisiaj na paluchy drożdżowe, bardzo proste, a jeśli macie maszynę do chleba, to nawet banalnie proste.
Paluchy są miękkie i bardzo smaczne, posypka z maku lub orzechów, bardzo do ich pasuje.
Smakują też wyśmienicie posmarowane masłem.
Zrobiłam je wczoraj wieczorem i na dzisiejsze śniadanie nadal były świeże i smaczne.
Inspiracje znalazłam u Karmel-itki, z moimi małymi zmianami.




składniki:

  • 50g drożdży (dałam 40g)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 25g roztopionej margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • mak do posypania
  • białko do smarowania

wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na czas przygotowania pozostałych składników (minimum 15 minut).
Resztę składników wymieszać i połączyć z wyrośniętym zaczynem, zagnieść na gładką masę i odstawić na 30 minut.

Jeśli posiadacie maszynę należy w niej umieścić składniki w kolejności płynne, sypkie, a na koniec zaczyn z drożdży. Włączyć program bez pieczenia, wyjąć ciasto gdy podwoi swoją objętość.

Ponownie wyrobić. Stolnicę wysypać mąką, a ciasto podzieliłam na około 8 części i rolować długie paski. Następnie zwijać je na pół i zaplatać jak dwuczęściowy warkocz.

Na blaszce wyłożonej papierem, układać je z zachowaniem odstępów.
Smarować białkiem i posypać makiem lub zmielonymi orzechami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' C i piec, aż wyrosną i będą rumiane, około 15-20 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!!


niedziela, 30 stycznia 2011

Losowanie :) i 2 rocznica blogowania :)

Nadszedł ten dzień :)
Dzień świętowania drugiej rocznicy blogowania (jupi), ale przede wszystkim długo oczekiwany dzień losowania rocznicowego candy.

Jeśli chodzi o 2 rocznicę to muszę się przyznać, że jestem z siebie odrobinę dumna, a przynajmniej bardzo zadowolona :) :) Wiem wiem, co za skromność :)
Jednak taka jest prawda ten blogowy czas bardzo dużo mi dał i nadal daje, jestem szczęśliwsza, spełniona i czuję, że cały czas się rozwijam, czego chcieć więcej :)
Jednak dosyć o mnie.

Bardzo zaskoczyła mnie liczba osób, które zechciały zapisać się na moje candy.
Liczyłam dwa razy i wyszło 84 osób, zajrzałam do wszystkich, którzy mają swoje blogi i jestem szczęśliwa, że dzięki tej zabawie, mogłam poznać tak wiele nowych, wspaniałych blogów, do których z pewnością będę często wracać.




Teraz do rzeczy.
Losowanie odbyło się kilka minut temu, blokady maszyny losującej zostały zwolnione i nastąpiło losowanie :)




Jak widać maszyną losującą był mój synek Tytus, który jest już wprawiony w bojach, ostatnio udzielał się jako maszyna losująca w candy bloguBiżuteria z filcu, bardzo chętnie udziela się w tej roli :)

A teraz fanfary :) Imbryczek wędruje do...

wiosenka27




Gratuluję kochana wiosenko27, miło mi będzie wysłać nagrodę do Ciebie :)
Proszę tylko o kontakt mailowy, na adres tylena@gazeta.pl, żeby ustalić szczegóły.

Pozdrawiam Was wszystkich bardzo gorąco i zapraszam do siebie jak najczęściej :)

Nowy przepis już jutro :)

środa, 26 stycznia 2011

Murzynek z polewą

Zapraszam na Candy


U mnie dziś dzień w kuchni pod znakiem mojej rodzinnej klasyki. Na obiad pyszne buchty, a na podwieczorek pyszny murzynek z polewą.
Właśnie o tym cieście będzie dzisiejszy wpis. Przepis z zeszytu mojej mamy, przetestowany już przez całą rodzinę wiele razy. Jest to obok babki najprostsze ciasto, wystarczy w dobrej kolejności połączyć składniki, w odpowiedniej chwili odlać pół szklaneczki miksturą i mamy wspaniałe ciasto z polewą gotowe.
Zachowuje świeżość przez kilka dni, więc spokojnie można je zrobić z małym wyprzedzeniem.
Jeśli polewa na górze to za mało, można ciasto przełożyć dowolnym kremem lub dżemem, można również dorzucić do ciasta bakalie.
Moje dziecko lubi je w najprostszej postaci, tylko z polewą i takie robimy najczęściej.




składniki:

  • 250g margaryny
  • 1i ½ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

wykonanie:

Formę, u mnie o średnicy 25cm, wysmarować tłuszczem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C.

Do dużego garnka (takiego który pomieści wszystkie składniki) wrzucić margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i 5 łyżek zimnej wody. Wstawić na mały gaz i rozpuścić na płynną masę i odstawić z ognia.
Gdy składniki całkowicie się rozpuszczą i połączą, odlać pół szklanki płynu, który będzie naszą polewą.

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a żółtka lekko rozbić widelcem i wszystko przełożyć do garnka z kakową miksturą. Dokładnie wymieszać. Gdy już wszystkie składniki dokładnie się połączą, należy delikatnie wmieszać pianę z białek.

Całość przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, piec do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z pieca i polać jeszcze gorące, wcześniej odlanym sosem. W ten sposób powstanie cudna polewa.

Smacznego!!




Zapraszam również na Murzynek z malinami


Zapraszam na Candy

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Sałatka Waldorf

Zapraszam na Candy


Bardzo lubię poznawać nowe połączenia smakowe, najlepiej takie, które w pierwszej chwili wydają się w ogóle nie pasować. Właśnie takie zestawienie smaków znalazłam w sałatce Waldorf, połączenie warzywnych smaków kapusty, selera, przełamane słodyczą banana i chrupkością jabłka.
Jedno Wam mogę powiedzieć, znalazłam swoją ulubioną sałatkę.
W internecie i książkach znalazłam kilka wersji tej sałatki, jedne wykorzystują tylko seler naciowy inne tylko korzeń, a inne jeszcze seler marynowany. Owoców też czasami przybywa, oprócz banana i jabłek, pojawić się mogą rodzynki lub winogrona. Przedstawię Wam moją kompozycję, ale pamiętajcie, że można zaszaleć :)
Bazę na moją sałatkę znalazłam w książce 'Kuchnia wegetariańska' Marka Łepkowskiego.




składniki:

  • 300g selera (korzeń)
  • 3-4 łodygi selera naciowego (dodałam od siebie)
  • ½ główki małej białej kapusty
  • 300g czerwonych winnych jabłek (użyłam szara reneta)
  • 1 duży banan
  • 150g orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny


dressing:

  • 100g majonezu (dałam 1 łyżkę majonezu, a resztę zastąpiłam jogurtem naturalnym)
  • 50ml słodkiej śmietany (dałam 50ml kwaśnej)
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • biały pieprz


wykonanie:

Seler (korzeń) obrać, opłukać, pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm. Zalać małą ilością wrzącej wody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować dalej, przez ok. 5 minut. Seler powinien być jędrny i lekko twardy. Odcedzić i ostudzić.
Kapustę poszatkować i zblanszować.
Seler naciowy umyć i pokroić na plasterki.
Banany obrać i pokroić na plasterki, a jabłko na kostkę. Następnie skropić 1 łyżką soku z cytryny, żeby nie ściemniały.

Przygotować dressing: majonez, jogurt, śmietanę i sok z cytryny wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem.

Owoce, kapustę i selery przełożyć do miski, dodać połowę orzechów, polać sosem, wymieszać, ochłodzić.

Przed podaniem posypać pozostałymi orzechami.

Smacznego !!




Zapraszam na Candy

środa, 19 stycznia 2011

Ciasto z miodem, bardzo proste

Zapraszam na Candy



Mam taką złośliwą przypadłość, że zawsze mam ochotę na coś zupełnie innego, niż chwilę wcześniej przygotowałam. Przykładowo zrobiłam obiad taki z mięsiwem itp. i właśnie w tej chwili zachciało mi się słodyczy. Bywa całkiem odwrotnie, stojąc przed blachą świeżo upieczonego ciasta, mam ogromną ochotę na kawałek wysmażonego mięsa lub sałatkę. Naprawdę ciężko mnie kulinarnie zadowolić :) W takich chwilach warto mieć przepis na coś szybkiego i prostego. Najlepiej, żeby wszystkie składniki były w domu, a czas przygotowania był przyzwoity, właśnie taki jest ten przepis.
Wystarczy kilka składników, chwila pieczenia i pyszne ciasto gotowe.
Przyznam, że ciasto zaskoczyło mnie pozytywnie, jakoś do końca nie byłam pewna, czy tak będzie.
Komentarze na cincin były obiecujące i kolejny raz się nie zawiodłam, na tej skarbnicy przepisów.
Dzisiejszy przepis jest autorstwa LIDQI.



składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200g margaryny lub masła
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek miodu
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie śmietany 12% lub 18%


wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Margarynę utrzeć, dodać ubite jajka i mąkę, wszystko razem zmiksować przez chwilę.
Miód podgrzać w garnku, następnie dodać sodę, powinno się spienić na biało i wlać do reszty składników. Wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170'C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto można upiec jako jeden duży placek lub jako 3 mniejsze. Ja piekłam jeden.
Ciasto należy wylać na papier do pieczenia (całość lub 1/3) i wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko urośnie.

Piec przez około 15 minut. Należy bardzo uważać ponieważ łatwo spalić, ciasto jest długo bardzo jasne, a później w kilka minut rumieni się i jest gotowe do wyjęcia.

Ciasto po upieczeniu klei się do papieru, ale łatwo daje się zdjąć.
Jeśli upiekliście jeden placek, należy podzielić go na 3 części.

Placki smarujemy śmietaną jeszcze wtedy gdy są gorące.
Pierwszy placek należy posmarować połową śmietany i ułożyć na nim 2 placek, który również należy posmarować śmietaną i przykryć ostatnim plackiem. Gotowe.

Ciasto najbardziej smakowało nam pierwszego i drugiego dnia, ale nawet następnego dnia było przyzwoite.

Smacznego!!



Zapraszam na Candy

niedziela, 16 stycznia 2011

Moje pierwsze CANDY - ZAPRASZAM



Chciałam dzisiaj po raz pierwszy ogłosić u siebie CANDY!!

Powód oczywiście jest i to dla mnie ważny, już niedługo bo 30 stycznia mój blog obchodzić będzie swoją drugą rocznicę. Dwa lata temu postanowiłam coś zmienić w swoim życiu, znaleźć pasję i po dłuższy zastanowieniu postanowiłam zacząć gotować. Możecie nie wierzyć, ale przed tym czasem gotowanie nie było w ogóle moją mocną stroną, rzekłabym nawet, że robiłam to tylko dlatego, że trzeba było. Jednak wszystko się zmieniło, pokochałam gotowanie, poznawanie nowych potraw i pokonywania swoich kuchennych ograniczeń, właśnie w ten sposób polubiłam się z drożdżami i chlebem na zakwasie.
Te 2 lata to były naprawdę dobre lata, dla mnie i mojej szczęśliwej rodzinki.
Wy też macie w tym bardzo duży udział, powiedziałabym nawet, że ogromny.
Na początku mój blog był tylko dla mnie, zapisywałam sobie co robiłam, żeby szybko móc znaleźć, ale szybko pojawiły się osoby, które do mnie zaglądały i nawet zostawiały miłe komentarze (które cieszą mnie ogromnie cały czas). Uwielbiam też zaglądać na Wasze blogi, które są dla mnie często ogromną inspiracją. Właśnie dla Was chciałam skierować słowa podziękowania i zaprosić do zabawy.
Zasady CANDY poniżej, a do wygrania śliczny imbryczek, widoczny na zdjęciu.

Zasady CANDY takie jak zwykle pojawiają się na blogach:

1. Proszę zamieścić pod tym postem komentarz, osoby niezalogowane proszę o pozostawienie maila.
2. Proszę zamieścić ikonkę mojego CANDY z aktywnym linkiem na swoim blogu ( poniższe zdjęcie jest miniaturką i powinno ułatwić sprawę.
3. Dodanie do obserwowanych lub 'Lubię to ' na Facebook mile widziane, ale nieobowiązkowe :)
4. Zapisy do 29 stycznia do godz. 00:00
5. Losowanie wśród uczestników w drugą rocznicę bloga, czyli 30 stycznia.




Zapraszam Wszystkich gorąco :)

piątek, 14 stycznia 2011

Tarta z kiszoną kapustą, pieczarkami i kurczakiem


Nie samą czekoladą człowiek żyje :) Dzisiaj więc coś bardziej konkretnego.
Zainspirował mnie przepis z blogu Gęba w Niebie, skąd pochodzi przepis na farsz.
Receptura na kruche ciasto wg Michel Roux z książki 'Jajka'.
Tarta jest wyśmienita, farsz dzięki kiszonej kapuście bardzo interesujący, a spód bardzo kruchy i pyszny.

Danie bardzo proste do przygotowania, wystarczy pamiętać o cieście, które trzeba przygotować z minimum 2 godzinnym wyprzedzeniem. Później to już z górki, trochę krojenia, odrobina smażenia i pyszne danie gotowe.
To taka idealna tarta na sezon zimowy :)




składniki na farsz:

  • 300g kapusty kiszonej
  • 300g pieczarek, umytych i pokrojonych na plasterki
  • 1 mała cebula
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • kminek
  • liść laurowy
  • żółty ser (u mnie parmezan)
  • olej
  • odrobina masła

na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru




wykonanie:

W pierwszej kolejności należy zrobić ciasto, które musi poleżeć w lodówce.
Z mąki zrobić kopczyk, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło, jajko, sól i cukier.
Wszystkie składniki w środku wymieszać, potem stopniowo dodać mąkę.
Mieszać, dopóki wszystkie składniki nie będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku.
Wtedy dodać 40ml zimnej wody, wmieszać w ciasto.
Zagnieść szybko ciasto dłonią, żeby było całkiem gładkie. Formować kulę i owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Teraz farsz:

Kapustę lekko podsmażyć na maśle, dodać kminek, liść laurowy, szczyptę cukru i pieprzu.
Dusić na małym ogniu, aż będzie wystarczająco miękka (dolałam odrobinę wody).
Cebulę pokroić na małą kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojone pieczarki i usmażyć, lekko przyprawić.
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wg upodobań, podsmażyć na odrobinie oleju.

Formę do tarty lub tartaletki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem.
Ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie i wyłożyć do formy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180'C przez 25 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika i wyłożyć na ciasto kolejno: kapustę, pieczarki i kurczaka. Posypać serem i zapiekać przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.

Smacznego!!


środa, 12 stycznia 2011

Ciasto czekoladowe


W taką pogodę jak dziś mam ogromną ochotę na czekoladę, szczerze mówiąc, to ja zawsze mam ochotę na czekoladę. Więc w ramach uszczęśliwiania siebie i najbliższej rodziny, przygotowałam ciasto czekoladowe.
Pięknie pachnące czekoladą, z bardzo smakowitym kremem, idealnie zrównoważone w swojej słodkości. Bardzo czekoladowe, jednak nie bardzo słodkie, takie w sam raz, idealne.
Przepis znalazłam w najnowszym wydaniu miesięcznika 'Kuchnia', tak zachęcająco wyglądało na zdjęciu, że długo nie dałam mu czekać. Wprowadziłam małe modyfikację, zmniejszyłam ilość cukru w cieście i ilość składników na krem o połowę podaję przepis w takiej lekko odchudzonej wersji.




składniki
na ciasto:

  • 130g mąki pszennej
  • 25g ciemnego kakao
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g cukru
  • 80ml wody
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 60ml maślanki lub mleka
  • 110g masła
  • 100g gorzkiej czekolady

na krem:

  • 250ml śmietany 36% (takiej do ubijania)
  • 120g gorzkiej czekolady

wykonanie:

Wszystkie suche składniki ciasta wymieszać w misce i odstawić.
Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) wlać do innego naczynia, połączyć.
Masło rozpuścić z czekoladą i wlać do suchych składników. Stale mieszając dodać powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie to forma o wymiarach 14cm x 25cm.

Piec przez 60 minut w temperaturze 160'C. Blachę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach odwrócić do góry nogami. W takiej pozycji zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Teraz należy przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić, śmietanę ubić. Jeśli podobnie jak u mnie śmietana ubiła się tak średnio, poratowałam się 1 łyżeczką żelatyny, którą dodałam do czekolady. Wymieszać ubitą śmietanę z ostudzoną czekoladą.

Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty i przełożyć kremem czekoladowym.

Smacznego !!

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Pesto orzechowe


Po raz pierwszy robiłam samodzielnie pesto i jestem zachwycona łatwością przygotowania, możliwościami wykorzystania, no i oczywiście smakiem.
Połączenie tych kilku składników tworzy bardzo złożoną i aromatyczną imprezę smaków.
My podaliśmy pesto na grzankach, ale można również dodać do makaronu i już mamy szybki obiad gotowy. Wszystko tak jak lubię szybko, prosto i bardzo, bardzo smacznie.
W zamkniętym pojemniku można przechowywać do tygodnia w lodówce.
Przepis zaczerpnięty z whiteplate.




składniki:

  • 50g orzechów włoskich
  • ok. 100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 kromka bułki, skórkę należy odkroić + 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki i koperku
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie:

Kromkę bułki zalać mlekiem.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, lub w piekarniku, który należy rozgrzać do 180'C, wstawić orzechy i piec przez ok. 10 minut.
Orzechy ostudzić i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami, powoli dolewać oliwę.
Jeśli konsystencja pesto jest za gęsta, należy dodać odrobinę wody.
Doprawić dolą i pieprzem do smaku.

Smacznego!!

sobota, 8 stycznia 2011

Orzechowe kuleczki z rumem


Uwielbiam słodycze i zdaję sobie sprawę, że na moim blogu wiodą prym, dziś też nie będzie inaczej :)
Te cukiereczki bardzo nam zasmakowały, są słodkie, orzechowe i lekko pijane.
Taki deser tylko dla dorosłych.
Zapach rumu jest genialny, a całość wspaniale się uzupełnia. Jestem pod wrażeniem.
W oryginalnym przepisie, który znalazłam w grudniowym numerze miesięcznika 'Kuchnia', w miejsce rumu powinniśmy podać whisky, jednak z braku takowej szczęśliwie zamieniłam na rum.
Jest to szybki deser, który można przygotować w zaledwie godzinę, z czego połowa czasu to oczekiwanie. Więc do dzieła, zaskoczcie swoich gości.

czwartek, 6 stycznia 2011

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym


Rogaliki drożdżowe zawsze wywołują ogromną radość w moim domu, naprawdę :)
Zamiast zdjęć rogalików chciałam wkleić zdjęcie męża i syna, ich miny z pewnością przekonały by Was w 100%, do zrobienia tych małych drożdżowych rogalików.
Podaję przepis na rogaliki przepełnione masą orzechową, ale równie dobrze można napełnić je marmoladą, marcepanem lub innymi smakołykami.
Przepis na rogaliki już można u mnie znaleźć, jednak te dzisiejsze są inne, po pierwsze odstawia się je na minimum 2 godziny do lodówki, a nie w ciepłe miejsce i nie muszą wyrastać po raz drugi, co zdecydowanie skraca czas ich wykonania. Mają jeszcze jeden plus, utrzymują świeżość nawet do 3 dni, pewnie nie będziecie mieć okazji tego sprawdzić, ale gdyby akurat, to mogę zagwarantować, ponieważ odłożyłam kilka sztuk dla mamy i siostry, niestety nie było im dane spróbować - obiecuję zrobię jeszcze raz.
Więc jeśli macie ochotę na coś drożdżowego i macie trochę czasu, to gorąco polecam :)
To już kolejny przepis Bajaderki u mnie i wszystkie są wspaniałe.




składniki
ciasto:

  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 200g masła
  • 2 żółtka, lekko rozbełtane (białka odstawić, będą potrzebne do nadzienia)
  • ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru

nadzienie:

  • 2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych – dałam 1 szklankę orzechów, pół szklanki rodzynek i pół szklanki zmielonych migdałów
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 białka

wykonanie
ciasto:

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać masło i posiekać, aż masa będzie grudkowata.
Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto wyrabiać jak najkrócej, mniej wrabiania – bardziej delikatne ciasto.
Podzielić na 4 części, każdą spłaszczyć i zawinąć osobno w folię (najlepiej woskowany papier) i schłodzić przynajmniej 2 godziny w lodówce.

nadzienie:

W misce zmieszać posiekane bakalie z cukrem. Białka ubić, aż się spienią, ale nie utworzą jeszcze sztywnej piany i delikatnie wymieszać z orzechami i cukrem.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190'C.

Porcje ciasta rozwałkowywać dość cienko, podsypując mąką w razie potrzeby.
Powstałe koło podzielić na 8 części (trójkątów).



Smarować każdy cienko nadzieniem i zwijać rogaliki, zaczynając od szerszej części.
Układać na posmarowanej masłem, lub wyłożonej papierem blaszce i piec (od razu, nie zostawiać do wyrośnięcia) około 20-30 minut, aż będą złociste i napuszone. U mnie po 20 minutach były idealne.

Smacznego!!

niedziela, 2 stycznia 2011

Kawowe biscotti z orzechami


Biscotti, cantucci czy cantuccini jakby się nie nazywały, to jedne z naszych ulubionych wypieków. Te włoskie ciasteczka w smaku są fantastyczne, są chrupiące i kruche, ale nie są zbyt suche, po zamoczeniu w kawie lub winie prawie rozpływają się w ustach. Swoją konsystencje zawdzięczają dwukrotnemu pieczeniu i dużej ilości orzechów.
Przepis na dzisiejsze biscotti znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów, czyli u Majki.
Podane ilości wystarczą na ok. 20 sztuk, a ponieważ ciasteczka te w zamkniętym pojemniku można trzymać nawet kilka tygodni, polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. Z pewnością nie pożałujecie, u mnie znikają bardzo szybko :)




składniki:

  • 110g cukru
  • 1 jajko
  • 110g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy espresso w proszku (dałam 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku)
  • 150 g grubo pokrojonych orzechów laskowych (dałam 50g laskowych i 50g włoskich)

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą, następnie dodać do masy jajecznej. Dodać posiekane orzechy, dobrze wymieszać.

Dłońmi obsypanymi mąką (ciasto lekko się klei) uformować z ciasta wałek o długości ok. 20cm, lekko spłaszczyć. Ułożyć na przygotowanej blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Wyjąć, odstawić na 10 minut, alby ciasto lekko przestygło.

Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160'C. Za pomocą dużego noża z ząbkami pokroić ciasto po ukosie na 20 kawałków (o grubości 1 cm). Ułożyć je ponownie na blasze.

Piec kolejne 25 min. W połowie czasu pieczenia przewrócić każde ciastko na druga stronę. Upieczone biscotti studzić na kratce.

Smacznego!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin