sobota, 28 sierpnia 2010

Mojito / Mojito Virgin


Przepisów na ten drink jest wiele, ja wypróbowałam ten najbardziej popularny i okazał się strzałem w dziesiątkę. W końcu porządnie oskubałam moją mięte na balkonie.
Teraz mięte będę hodować z jeszcze większym zapałem, ponieważ bardzo przypadł mi do gustu ten koktajl.
Wprawdzie nie udało mi się na razie kupić białego rumu, ale na tym ciemnym również smakuje wybornie.
Dla tych którzy nie mogą alkoholu polecam Mojito virgin, czyli zupełnie to sama, tylko nie dodajemy rumu, drink również wychodzi bardzo dobry, warto wypróbować.

składniki na 1 drink:

  • ½ limonki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 8 listków mięty
  • 50ml białego rumu (u mnie zwykły, puki co)
  • woda gazowana
  • ½ szklanki lodu (najlepiej kruszony, ale kostki też mogą być)

wykonanie:

Limonkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wysokiego naczynia, dodać cukier i miętę, wszystko lekko rozgnieść.
Dodać rum, lód i odrobinę wody gazowanej, wszystko wymieszać i przelać do szklanki, uzupełnić wodą gazowaną.
Ozdobić listkami mięty i cząstką limonki.

Smacznego !!

czwartek, 26 sierpnia 2010

Marynowana mozzarella w śmietanie, z cytryną i majerankiem


Kolorystyka tej sałatki jest tak cudowna, że zdjęcia w książce nie pozwoliły mi pominąć tego przepisu. Propozycja z książki Jamiego Olivera 'Happy Days with the Naked Chef'.
Od jakiegoś czasu mozzarella jest stałą pozycją w naszej lodówce, ja osobiście zakochałam się w niej od sałatki Caprese, a mój mąż uwielbia ją za jej konsystencję i smak.
W tej wersji również bardzo nam zasmakowała, można przyprawić ją również inaczej, jednak ten zestaw bardzo nam pasuje.
Z zwyczajnego kawałka mozzarelli można w kilka minut wyczarować wykwintną, cudownie wyglądająca i pyszną sałatkę.
Można podawać również jako przystawkę, najlepiej wtedy podać mozzarellę na grzankach.
Resztki sałatki można przez kilka dni przechowywać w lodówce, ale to się raczej nie stanie :)

Pycha !! Polecam !!




składniki:

  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 solidne łyżki kwaśnej śmietany
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ cytryny
  • garść świeżych listków majeranku (u mnie nie cała łyżeczka suszonej)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

wykonanie:

Mozzarelle pokroić na plasterki o grubości 1 cm, rozłożyć na dużym, płaskim talerzu i polać równomiernie 3 solidnymi łyżkami kwaśnej śmietany.
Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym.

Wyszorować i obrać obieraczką do warzyw 1/2 cytrynę (nam potrzebna skórka z 1/4), a następnie drobno posiekać. Posypać nią mozzarellę i skropić 1 łyżką soku wyciśniętego z cytryny.

Posypać potrawę solidną garścią świeżych listków majeranku, lub łyżeczką suszonego majeranku.

Świeżą papryczkę chilli przekroić na połowę, wypestkować i pokroić na cieniutkie paseczki.
Posypać nimi mozzarellę, skropić całość 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Podawać jako samodzielne danie lub dodatek.

Smacznego !!


poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Krokiety z pieczarkami i kapustą


Dzisiaj przedstawiamy danie popisowe mojej Mamy, powiedziałabym nawet, że jej numer jeden.
Mama robi krokiety dosyć często, ponieważ zawsze ktoś ma na nie ogromną ochotę, chętnych nigdy nie brakuje, a Mama nie potrafi odmawiać.
Sława krokietów roznosi się po znajomych, mam nadzieję, że trafią też w wasze gusta.
Jest przy nich trochę pracy nie ukrywam, bo najpierw trzeba przygotować farsz, potem nasmażyć naleśników, a na koniec nadziane naleśniki smażyć raz jeszcze. Jeśli jednak zdecydujecie się je wykonać, jestem pewna, że będziecie zadowoleni.
Krokiety można zamrażać, więc jeśli zrobicie ich więcej, to warto zamrozić i później będziecie mieć na szybki obiad, jak znalazł.




składniki:

naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki wody niegazowanej
  • 1,5 szklanki mleka *

* moja Mama zawsze do naleśników używa mleka zmieszanego pół na pół z wodą i zawsze wychodzą jej pyszne

farsz:

1 kg pieczarek
2 średnie cebule
0,5 kg kapusty kiszonej
sól
pieprz
margaryna lub olej

dodatkowo:

bułka tarta
jajka
olej do smażenia

wykonanie:

farsz:

Zaczynamy od przygotowania farszu, ponieważ zajmuje to trochę czasu.
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce, albo pokroić w cieniutkie plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, albo kosteczkę.
Pieczarki i cebulę usmażyć na odrobinie margaryny lub oleju, do momentu, aż pieczarki będą bardzo miękkie. Odcedzić sok, który powstał w czasie smażenia, żeby farsz nam później nie wypływał z krokietów.

Kapustę należy ugotować do miękkości. Odcedzić i lekko przestudzić. Bardzo porządnie odcisnąć wodę.

Wymieszać pieczarki i cebulę z kapustą, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

naleśniki:

Wszystkie składniki zmiksować. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni z obu stron (jeśli takiej nie macie, będziecie musieli swoją patelnie porządnie smarować olejem – najlepiej przy pomocy pędzelka). Uwaga naleśników nie należy zbytnio przyrumienić.
Gotowe ułożyć na talerzu, który jest obrócony do góry dnem.

Na środek usmażonego naleśnika wyłożyć dużą łyżkę farszu, rozsmarować, jeśli naleśniki zrobiliście małe, wtedy farszu należy dać mniej.
Boczne brzegi naleśnika złożyć do środka, następnie górny brzeg złożyć do środka, a na koniec zamknąć krokieta dolną częścią.

Tak przygotowanego krokieta należy obsmarować rozbełtanym jajkiem (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka, bo jeśli będziemy taplać krokiety, jajek będziemy potrzebować bardzo dużo), a następnie obtoczyć z każdej strony w bułce tartej.

Krokiety smażyć na oleju, z każdej strony, aż będą rumiane, nie za ciemne.
Krokiety układać na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać na gorąco, albo na zimno.

Smacznego!!

sobota, 21 sierpnia 2010

Cukinia faszerowana


Danie zrobione już dobre kilka dni temu, więc mam nadzieję, że cukinie są jeszcze dostępne :)
Bardzo lubimy cukinie, szczególnie mój mały, więc to danie bardzo nam odpowiadało.
Pieczarki świetnie komponują się z cukinią, a żółty stopiony ser zawsze jest dobry.
Oczywiście można dodać mięso mielone, wtedy najlepiej wymieszać je z cebulą.
Inspirację do zrobienia tego dania znalazłam Tutaj, jednak zmian jest bardzo dużo :)
Polecam Wam to smaczne i bardzo warzywne danie.

Ilość dla 2 osób.




składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 500g pieczarek
  • 100-150g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • olej

+ mięso mielone (ja nie dodawałam, ale jeśli macie ochotę, to wystarczy je przesmażyć, przyprawić i dodać do usmażonej cebuli, dalej postępować wg przepisu)

wykonanie:

Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i wrzucić do garna z odrobiną oleju, przesmażyć, na koniec dodać sól i pieprz. Odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć (w tym momencie wchodzi mięso mielone przesmażone), również odstawić. Pieczarki wymieszać z cebulą.

Cukinie umyć i przekroić na połowę, a środek wydrążyć łyżeczką (nie wyrzucać).

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka, można dodać również wydrążony środek cukinii i przesmażyć aż pomidory się rozpadną, a cukinia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać również świeże listki bazylii.

Cukinie napełnić pomidorami, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, a wszystko posypać żółtym serem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180'C.

Cukinie układamy na blaszce i pieczemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (przykryłam papierem do pieczenia), a następnie ściągamy przykrycie i dopiekamy jeszcze chwilkę, aż ser się lekko zarumieni.

Smacznego !!!

środa, 18 sierpnia 2010

Muffinki jak pączki (doughnut muffins)


Dzisiaj kolejny przepis znaleziony na blogu Moje wypieki.
Mój M, miał ochotę na muffinki, a na pączki ma zawsze ochotę, więc gdy tylko zobaczyłam przepis, od razu zabrałam się do pracy. Dzielnie pomagał mi mój mały synek, bo muffinki to przepis, który świetnie nadaje się do przygotowania z dzieckiem.
Babeczki nie smakują jak nasze pączki, prędzej już jak te angielskie, jednak są bardzo dobre, dodatek cynamonu i masła bardzo im posłużył :)
Jeden błąd jaki popełniłam to ilość cukru, którą pokryłam górę muffinek, wszyscy strząsali jego nadmiar.
Muffinki polecam są smaczne i jak zawsze błyskawiczne do przygotowania.
Przepis podaję za autorką z moim małymi zmianami.

Ilość wystarczyła na 12 babeczek.

* pierwsze zdjęcia z naszego nowego aparatu, te jeszcze w fazie ćwiczeń :)




składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka

dodatkowo:

  • około 60g masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu (pominęłam)
  • ew. dżem

wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko).
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników.

Foremki do muffinek wypełnić do ¾ wysokości. Dodatkowo do środka nakładałam po ½ łyżeczce dżemu.

Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Muffinki jeszcze ciepłe wyjąc na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie w cukrze z cynamonem, ja proponowałabym cukrem tylko posypać, żeby nie było go za dużo jak u mnie.

Smacznego !!!

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Jajka w sosie koperkowym


Jeśli chcę przygotować na obiad coś bardzo szybkiego i coś bardzo prostego, to przeważnie są to jajka. Jajka zawsze są w lodówce, można je przygotować na wiele sposobów, to takie obiadowe pewniaki.
Tym razem wzbiłam się na jajeczne wyżyny ;) i zrobiłam jajka w sosie koperkowym, które bardzo lubi mój M.
Do tego kartofelki i już mamy bardzo smaczne i szybkie danie. Polecam.

Ilość dla 2-3 osób.

składniki:

  • 6 jajek
  • pęczek koperku
  • 400ml wody
  • 40g masła
  • 120ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz

wykonanie:

Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, następnie dodać masło i łyżkę mąki, którą należy starannie rozmieszać.
Na koniec dodać śmietankę i posiekany drobno koperek. Wszystko wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu.
Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i przekroić na połówki.
Wyłożyć jajka na talerz i obficie polać sosem.

Smacznego !!!

piątek, 13 sierpnia 2010

Tarta cebulowa


Już od dawna chodziła za mną taka tarta, koniecznie z cebulą. Wystarczy mieć wolną godzinę i można zajadać się pysznym wypiekiem. Dla wszystkim amatorów cebuli i nie tylko :)
Przepis cytuję za Liską z White Plate, a pochodzi on z książki French Kitchen, Joanne Harris, autorki powieści "Czekolada".

składniki:

ciasto:

  • 250g mąki
  • 175g masła
  • 2 żółtka

nadzienie:

  • 50g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400g cebuli, pokrojonej w drobne piórka
  • 120ml śmietany
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz


wykonanie:

ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.

Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tart o średnicy 30 cm.
Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec kolejne 15 minut.

Przygotować nadzienie: Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulę. Dusić ją na małym ogniu 30 minut.

W misce ubić śmietanę, jajka, gałkę, sól i pieprz.

Cebulę ułożyć na podpieczonym spodzie. Zalać masą jajeczną, wstawić do piekarnika (160 st C) i piec 25-30 minut.
Podawać ciepłą lub zimną.

Smacznego!!

środa, 11 sierpnia 2010

Lody malinowe, bez jajek


Maliny jeszcze pięknie uśmiechają się na nas z krzaczka, albo z straganu i korzystając z tego faktu, zachęcam do zrobienia lodów malinowych.
Lody te są mocno malinowe, są słodkie, ale nie są mdłe, gdyż smak owoców wychodzi na prowadzenie.
Nie trzeba posiadać maszynki, żeby zrobić te lody, ale znacznie ona ułatwia sprawę.
Przepis dokładnie taki sam jak w przypadku
Lodów bakaliowych z tym, że bakalie zastąpić należy malinami.
Podaję go jednak jeszcze raz, żeby nie trzeba było szukać.
Lody koniecznie do zrobienia, są pyszne.


składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (ok.400g)
  • 150ml mleka 3,2%
  • 300ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 300 - 400g malin

wykonanie:

Maliny umyć i pognieść widelcem, nie trzeba robić miazgi, wystarczy jeśli będą częściowo rozgniecione.
Śmietanę kremówkę lekko ubić, dodać mleko i mleko skondensowane, a następnie wszystko razem zmiksować.
Dodać maliny i wszystko razem wymieszać.
Masę mrozimy w maszynce do lodów, zgodnie z instrukcją producenta.
U mnie schładzanie trwało 30 minut, później lody przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki.

Jeśli nie macie maszynki, lody przełożyć do pojemnika, który zmieści się wam w zamrażarce.
Wstawić lody do zamrażarki i co godzinę, przemieszać, do momentu w którym nie będzie to już możliwe.

Przed podaniem lody wyjąć z zamrażarki chwilę wcześniej.

Smacznego !!!

poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Zapiekanka z cukinii i bakłażana


Zaszalałam na targu i kupiłam bakłażany, cukinie, papryki, a po powrocie do domu dopiero zaczęłam się zastanawiam co z nimi zrobić. Pomysłów i przepisów miałam wiele, ale na szybki obiad nic nie mogłam znaleźć, więc zaczęłam improwizować z tego co miałam w lodówce i w torbie przyniesionej z targu. Dodam tylko, że prawie musiałam wracać na targ, bo moje dziecko okazało się wielbicielem smażonej cukinii i zjadło całkiem sporo :)
Zapiekankę można modyfikować zgodnie z stanem posiadania, można użyć np. tylko cukinii, albo zamiast kurczaka, można użyć mięsa mielonego, albo szynki.
Ser żółty można równie dobrze zastąpić mozzarellą.
Tak jak widać z początkowej receptury, może prawie nic nie pozostać ;), ale co tam grunt, żeby było smacznie i zdrowo.




składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 400g filetu z kurczaka
  • 100g żółtego sera
  • 200g śmietany 18% (może być inny %)
  • 3 jajka na twardo
  • 2 jajka surowe
  • sól
  • pieprz
  • curry


wykonanie:

Bakłażan i cukinię umyć i pokroić na ok. 1 cm plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju wrzucić plastry, lekko posolić i posypać pieprzem. Przesmażyć, aż lekko zmiękną, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar oleju.

Filet z kurczaka umyć i pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i przesmażyć na oleju na złoty kolor.

3 jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie pokroić na plasterki.

Do naczynia żaroodpornego na dno wyłożyć plastry bakłażana, na to plasterki jajek, następnie usmażony kurczak i jeszcze cukinię.

W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z surowymi jajkami, a następnie wylać to na wszystkie warzywa w naczyniu żaroodpornym. Na samą górę zetrzeć żółty ser.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać przez ok. 30-40 minut, lepiej jak będziemy piec warzywa na niższej półce, żeby ser się nie przypalił.

Podawać gorące, najlepiej z pieczywem.

Smacznego !!


piątek, 6 sierpnia 2010

Pancakes, czyli naleśniki w amerykańskim stylu z borówkami


Tak się złożyło, że to danie, przynajmniej z nazwy, jest podwójnie amerykańskie.
Pancakes, czyli naleśniki w stylu amerykańskim, są grube, puszyste i bardzo łatwe do przygotowania.
Uwielbiam te naleśniki, najbardziej z dodatkiem syropu klonowego, ale te dzisiejsze z borówkami amerykańskimi są wspaniałe. Można jeszcze zaszaleć i dodać słodką śmietankę, ale wtedy to już uczta, nie obiad :)
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 'Happy Days with the Naked Chef', a w polskiej wersji pod nazwą 'Lubię gotować'.

Z dodatkami można szaleć według uznania, na moim blogu znajdziecie też





Ilość na 2-4 porcje

składniki:

  • 3 duże jajka
  • 120g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140ml mleka
  • szczypta soli
  • ok. 200g borówki amerykańskiej

wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, zmiksować na gładkie ciasto.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dorzucić dużą garść, albo dwie borówek.
Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu.
Wylać na patelni e porcję ciasta i smażyć przez kilka minut, aż placek stanie się jasnozłoty (ja czekam, aż pojawią się bąbelki powietrza, wtedy przewracam na drugą stronę), podważyć łopatką i przewrócić. Smażyć dopóki obie strony nie nabiorą złocistego koloru.
W zależności od upodobań można smażyć małe lub duże naleśniki.
Można podawać je polane tylko syropem klonowym, miodem, roztopionym masłem lub śmietanką, tutaj jednak nie należy zapomnieć o posypaniu ich pozostałą ilością borówek.

Smacznego !!

wtorek, 3 sierpnia 2010

Drożdżówki z serem


Ciasto drożdżowe to u nas w domu jedna z ulubionych pozycji w menu, a drożdżówki to już top 10 :)
Dzisiaj podaję przepis, który znalazłam na blogu Pracownia wypieków, a pochodzi on z książki 'Drożdżowe wypieki', Małgorzaty Zielińskiej, Mirabbelki.
Ciasto z tego przepisu jest bardzo puszyste, a nadzienie ma kremową konsystencję i wspaniały smak.
Z podanych ilości wychodzi ok. 16 drożdżówek (zrobiłam z połowy porcji).
Najlepsze są w dniu pieczenia.
Bardzo polecam, moja rodzina była zachwycona tymi drożdżówkami, ale Oni uwielbiają wszystkie drożdżówki :D

składniki:

ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40g cukru
  • 2 jajka
  • 50g masła lub 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 400g białego sera
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • do posmarowania: roztrzepane jajko

wykonanie:

1.Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.

2. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

3. Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.

4. Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnić je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

5. Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

==================================

Dla posiadaczy maszyny:

Ciasto nadaje się do zrobienia w maszynie. Zrobiłam cały punkt 1, a później umieściłam składniki w maszynie.
Włączyć program bez pieczenia (u mnie 1h50min).
Po skończeniu programu ciasto wyjąć i przejść do punktu nr 3.

Smacznego !!!

poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Kremówki


Kremówki, czy Napoleonki różnie je zwą, ale pod jaką nazwą bym je nie jadła to zawsze mi smakują. Jednak najlepsze, bezkonkurencyjne są te, które zrobimy sobie sami w domu.

Jest to najprostsze ciasto jakie do tej pory miałam okazję zrobić.

Z przepisu znalezionego na blogu http://passionfruit.blox.pl/2009/11/Napoleonka.html">Passionfruit, wyszło pyszne ciasto.

Krem jest idealny, nie wylewa się, ale nie jest też zbytnio zbity i na dodatek używa się do niego przyzwoitą ilość masła :)

Polecam :)






składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek)
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 65g zimnego masła (ok. 1/3 kostki, mającej 200g)


wykonanie:


Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250ml mleka, proszek budyniowy i 2 łyżki mąki i porządnie wymieszać.


Pozostałe 250ml mleka zagotować w rondlu. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować na małym ogniu, bardzo intensywnie mieszając.

Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, dodać do niego zimne starte masło.

Porządnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.


Ciasto francuskie rozwinąć z rolki i podzielić na 2 części.

Jedną część na papierze do pieczenia, przełożyć do jednej foremki.

Drugą połowę ciasta należy przed pieczeniem, podzielić na 12 kwadratów i również na papierze przełożyć do innej foremki.

Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 200'C do uzyskania złotego koloru.


Dolną warstwę (ta w całości) jeśli się napuszyła – spłaszczyć. Wyłożyć na nią cały krem i wyrównać.

Na górę wyłożyć kwadraty z ciasta i wszystko obficie obsypać cukrem pudrem.

Przed podaniem ciasto wstawić na 30-60 minut do lodówki.

Kroić wzdłuż wierzchnich kwadratów.


Smacznego !!!




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin