piątek, 31 lipca 2009

Krokiety ziemniaczane


Zainspirowana przepisemcuda.wianki postanowiłam zrobić proste ziemniaczki na inny sposób.
Danie bardzo proste i bardzo sycące. Do zrobienia wciągu kilku chwil :)


składniki:

  • ok 1kg ziemniaków
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • koperek świeży lub suszony
  • cebula świeża bądź prażona – opcjonalnie
  • olej do smażenia


wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować z odrobiną soli. Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu należy ziemniaki pognieść na miazgę, dorzucić wszystkie przyprawy i porządnie rozmieszać.

Na jednym talerzu rozbełtać jajko, a na drugim wysypać bułkę tartą.

Z ziemniaków zrobić podłużne wałeczki, na kształt krokietów.

Na patelnie rozgrzewamy sporo olej.

Krokiety otaczamy w jajku i w bułce tartej, a następnie przekładamy na patelnie i smażymy w głębokim oleju aż będą rumiane z wszystkich stron.

Odsączamy na papierowym ręczniku nadmiar oleju i można się zajadać.

Polecam :)

Przepis nr 84



Do wydruku

środa, 29 lipca 2009

Gyroski a'la Asia


Pogoda się poprawiła więc natychmiast to wykorzystaliśmy i dziś był obiad z grilla :)
Ogródek, basen, szaleństwo ;) i nowość na naszym ruszcie, czyli mięso mielone nadziane na patykyki szaszłykowe i zapiekane w formie gyrosa.

Pomysł na to danie zawdzięczam koleżance Asi :) dzięki kobieto :) było przepyszne.

Mięso mielone niby nic zaskakującego, ale konkretnie przyprawione i opiekane na grillu ma całkiem inny smak, wyśmienite jako danie główne, albo jako mega dobra przekąska.

Zdjęcia robione w warunkach piknikowych więc tylko komórką, ale coś tam widać :)

składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (ważne żeby było dobrej jakości, mało tłuste)
  • 1 cebula drobno zmielona lub 2 łyżki cebulki prażonej
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz

dodatkowo potrzebne patyczki do szaszłyków

wykonanie:

Do dużej miski wrzucamy mięso zmielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę ja dałąm sporo prażonej, doprawiamy przyprawą do gyrosa i do smaku solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rąk :) tak długo aż wszystkie składniki się połączą.

Teraz potrzebne będa patyczki do szaszłyków, bierzemy po kawałku masy mięsnej i obklejamy ją na patyk, bardzo łatwo się to robi i o dziwo dobrze się trzyma :).
Najlepiej nie nakładać za grubo.
Teraz delikatnie układamy gyroski na grillu i smażymy ok 20-30 w zależności jak bardzo lubimy spieczone, ja lubię bardzo ;)
Trzeba pamietać żeby obracaćc co parę minut, żeby pięknie się opiekły z wszystkich stron.


Polecam na grilla !!!

Przepis nr 83



Do wydruku

wtorek, 28 lipca 2009

Clafoutis z wiśniami



Zrobiło się tak chłodno, że zachciało mi się ciasta i to najlepiej takiego podawanego jeszcze na ciepło.
Szukałam czegoś z wiśniami i znalazłam u viridianki super przepis właśnie na to ciasto.
Oryginalny przepis na ten francuski deser podany za Michel Roux.

Clafoutis to bardzo popularny deser z środkowej Fracji. W wersji klasycznej zawiera czarne czereśnie z pestkami, podobno do podkreślenia smaku. Występują też wersje z owocami nasączanymi alkoholem, albo nawet z innymi dużymi owocami np wiśniami.

Wszytsko przed nami będziemy próbować.

Na wystawne imprezy ciasto się raczej nie nadaje, bo ciężko je pokroić na zgrabne kawałki, za to smak wspaniały.

Potrzebujemy naczynie żarodoporne o średnicy ok 20-23cm i wysokości minimum 5 cm.


składniki:

  • 2 jajka
  • 80g mąki pszennej
  • 80g masła roztopionego i wystudzonego
  • 75g cukru
  • 150 ml zimnego mleka
  • 1 laska wanilii ja dałam odrobinę esencji waniliowej
  • 1 duża łyżka alkoholu wiśniowego ja dałam likieru własnej roboty
  • 400g wiśni drylowanych (mogą być też mrożone, wtedy nie odmrażamy ich wcześniej)
  • ok 50 g masła do wysmarowania naczynia
  • cukru do posypania


wykonanie:

Jajka roztrzepać następnie dodać mąkę i dalej mieszając stopniowo dodawać roztopione masło, cukier, mleko, esencję waniliową i alkohol wiśniowy.

Naczynie żaroodporne wysmarować grubo masłem, na dno wysypać wydrylowane wiśnie.

Na spodzie wyłożyć owoce, które zalewamy powstałym ciastem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperature do 180 stopni i pieczemy ok 25 minut do tzw suchego patyczka.

Ciasto posypać cukrem lub cukrem pudrem i odstawić, żeby ostygło na tyle żeby dało się zjeść.

Polecam

Przepis nr 82



Do wydruku

niedziela, 26 lipca 2009

Porządki i Surówka z marchewki II wersje


Zrobiłam wczoraj sobotnie porządki na blogu.

Ambitnie chciałam też zrobić wersje do wydruku, kombinowałam i kombinowała, aż w końcu wyszło coś na kształt :wink: też do dopracowania, ale już działa.

U mnie to chyba wszystko rodzi się w bólach, ale o ile przyjemniej później oglądać swoje wyczyny :biggrin:

Czasu więc starczyło już tylko na surówkę z marchewki hihi

składniki:

  • marchewka
  • cukier
  • jogurt naturalny
  • seler

ilość wg możliwości

wykonanie:


Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, albo przy pomocy urządzeń wspomagających.

1 wersja jest banalna marchewkę posypać cukrem do smaku i już gotowe, to jest ta wersja gdzie śmiało można dodać starte jabłko.

2 wersja też prosta, marchewkę posypać cukrem, ale tylko odrobinę dodać jogurt naturalny lub śmietankę 18% i można dodać starty seler – ja uwielbiam, ta wersja bardzo nadaje się do obiadu.
Wersję drugą jadłam też z sporą ilością czosnku i jest zaskakująco dobra.

Przepis nr 81



Do wydruku

piątek, 24 lipca 2009

Risotto z cukinią



O tym daniu a konkretnie o samym risotto myślałam już od jakiegoś czasu, miałam nawet zakupiony ryż arborio. Szczerze to wybrałam zły dzień na przygotowanie tego dania, ponieważ stanie przy piecu i mieszanie w najgorętszym dniu tego lata to nie był dobry pomysł :) ale już się zdecydowałam, cukinia też była i na dodatek trafił mi się super przepis z strony Moja mała kuchnia więc zabrałam się do mojej risotto premiery.

składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru z warzyw lub rosołu z kurczaka
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki przyprawy ziołowej włoskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ok 100-150 g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • sól
  • pieprz

wykonanie:

Przygotować wywar warzywny, ja zrobiłam najprościej jak można, czyli z kostki rosołowej.

Cukinie pokroić na plasterki, a następnie na połowę i grillować bądź usmażyć na patelni w małej ilości oleju.

Cebulę należy poszatkować i zeszklić w rondlu na 1 łyżce masła.
Następnie dorzucić ryż i smażyć ok 2 minut razem z cebulą.

Wszystko zalać winem, a gdy wino odparuje po chochelce dolewać wrzący rosół i mieszać i mieszać i mieszać :)
Po wlaniu całego wywaru ryż gotowałam jeszcze ok 10 minut, następnie dorzuciłam cukinię i gotowałam jeszcze 5 minut.

Garnek ściągamy z ognia i kończymy dzieło. Dorzucamy 2 łyżkę masła, połowę sera, sól, pieprz, zioła, zamieszać i odstawić na moment.

Wyłożyć na talerz posypać serem i obłożyć dodatkowymi plastrami cukinie.

Pycha !!!

Przepis nr 80




Do wydruku

czwartek, 23 lipca 2009

Bitki wieprzowe z kaszą gryczaną



Lubie sobie czasem wieczorem zerknąć na kuchnię tv i czymś się zainspirować na kolejny dzień, kolejny obiad. Tym razem zainspirowała się potrawą przedstawioną w programie Teraz Brygida, przepis stary jak świat, podobno bardzo popularny, a ja nigdy nie miała okazji nawet spróbować.
Więc czas najwyższy nadrobić zaległości, więc do dzieła.

składniki:

  • 0,5 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • mąka do obtaczania
  • olej

wykonanie:

Mięso opłukać wodą, a następnie rozbić na dosyć cieniutkie kotlety.
Tak powstałe bitki należy obtoczyć w mące i obsmażyć na bardzo gorącym oleju, przez minutkę z każdej strony. Następnie bitki przełożyć do garnka dorzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Podlać wodą tak do 1/3 wysokości mięsa, żeby mięso się nie przypaliło.
Następnie poszatkować cebulę, zeszklić ja na pozostałym po obsmażeniu bitek oleju i również przełożyć do garnka.
Teraz dusimy mięso, sprawdziłam zasadę, że kg mięsa dusi się 1 godzinkę, sprawdza się więc w tym przypadku o,5 kg mięsa dusimy o,5 h.

W ten sposób mamy gotowe mięciutkie pyszne bitki wieprzowe, sama się zdziwiłam jak bardzo smakowały mojemu 2 letniemu syneczkowi :)

Za sugestią Brygidy podałam bitki z kaszą gryczaną i super pasowało.

A kaszę gryczaną robimy tak

składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej najlepiej nie prażonej
2 szklani wody
sól

wykonanie:


Osoloną wodę należy zagotować, a następnie wrzucić kaszę i gotować tak długo, aż kasza będzie miękka i wpije całą wodę.
Kolejna wprowadzona i sprawdzona zasada, na szklankę kaszy przypadają 2 szklanki wody i mamy murowany sukces w dziedzinie gotowania kaszy :)

Przepis nr 79



Do wydruku

poniedziałek, 20 lipca 2009

Scones z musli


Niedzielny poranek przywitał nas deszczem i tylko 14 stopni na dworze, po upałach, które jeszcze wczoraj wywoływały ochotę tylko na lody, przyszła ochota na coś konkretnego.
Więc w poszukiwaniu szybkiego, smacznego przepisu na bułeczki śniadaniowe, jak zawsze nie zawiodłam się i znalazłam coś cudownego na blogu Dorotus76
Pyszne bułeczki, malutkie delikatnie pachnące cynamonem.
Wspaniale smakowały nam z masłem i dżemem z pomarańczy.


Wychodzi ok 15-16 scones trudno się teraz doliczyć, bo większość już zjedzona :)

składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ok 360g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka cynamonu ( w org 1 łyżeczka)
  • 1 łyżka cukru
  • 30g miękkiego masła
  • ½ szklanki granole, albo innych podpieczonych musli (ok 65g)
  • ¼ szkl miodu (90g)
  • ¾ szklanki mleka (180ml)

wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Wszystkie składniki należy zagnieść.
Stolnice wysypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok 2 cm.
Następnie foremką do ciasta, albo szklanką o cienkich brzegach wycinamy scones.

Wycięte bułeczki układać na wysypanej mąką blaszce w niedużych odstępach i piec w 200 stopniach przez ok 15 minut.

Najlepiej smakowały takie jeszcze lekko ciepłe, gdzie masełko lekko roztapiało się na bułeczce. Mniam

Polecam

Przepis nr 78



Do wydruku

niedziela, 19 lipca 2009

Lody jagodowe


Było tak gorąco, że mogłam myśleć tylko o lodach :) więc postanowiłam zrobić swoje pierwsze samodzielnie wykonane lody.
Jak pomyślałam tak i zrobiłam, ale jak przyszło do jedzenia lodów to pogoda się popsuła, jednak w niczym nam to nie przeszkodziło, lody zostały skonsumowane i były naprawdę przepyszne.
Już myślę jakie zrobię następne :)

Jako pierwsze zrobiła lody jagodowe, bardzo delikatne i śmietankowe.


składniki:

  • 500g śmietanki ok 30%
  • 300g jagód ja miałam świeże
  • ok 6 łyżek cukru u mnie to wystarczająco ale można dać więcej
  • 100ml mleka

wykonanie:

Wszystkie składniki oczywiście poza cukrem powinny być dobrze schłodzone.
Połowę jagód należy zmiksować z cukrem w blenderze. Drugą połowę jagód należy tylko lekko rozgnieść widelcem.
Śmietanę zmiksować. Następnie śmietanę połączyć z jagodami i z mlekiem i wszystko razem miksować jeszcze przez kilka minut, żeby lody się napowietrzyły.

Jeśli jest się w tej szczęśliwej sytuacji, że ma się maszynkę do lodów, to wystarczy przygotowane produkty połączyć ze sobą i dalej postępować wg instrukcji swojej maszynki do lodów.

Ja niestety jeszcze nie posiadam tego wynalazku więc całość przelałam do pojemnika, który mieścił mi się w zamrażarce i po 1,5 h ponownie zmiksowałam lody, a po kolejnej godzinie jeszcze raz.
Lody próbowaliśmy dopiero rano i są wyśmienite, to są prawdziwe lody jagodowe.

Polecam na gorące dni.

Przepis nr 77



Do wydruku

piątek, 17 lipca 2009

Kotlety kalafiorowe z sosem pomidorowym


Na letnie dni najlepsze są szybkie dania i na dodatek takie, które można zjeść i na ciepło i na zimno.
No to mamy właśnie takie danie, zdrowe i smaczne i do tego szybkie do wykonania.
Pomysł na to danie z strony z tej strony pozmieniałam trochę, ale główni bohaterowie bez zmian :)


składniki na kotlety:

  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • koperek
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól
  • olej

składniki na sos:

  • puszka pomidorów, albo 2 świeże pomidory
  • mały przecier pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • bazylia
  • pieprz
  • sól

wykonanie:

Kalafior należy obgotować w osolonej wodzie, nie za długo, żeby się nie rozpadł, tylko do momentu gdy kalafior będzie miękki.
Odcedzamy kalafior, a następnie miksujemy go blenderem.
Do powstałej masy dodajemy jajko, koperek, przyprawiamy solą i pieprzem wg upodobań, a następnie dodajemy bułkę tartą, bułki dodajemy tyle, żeby dało się formować kotleciki.
Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, aż do pięknego złotego koloru.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na olej wrzucamy cebulę, którą należy tylko zeszklić, następnie dorzucamy pomidory, czosnek, bazylię, przecier pomidorowy i sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem dusimy kilka minut i już gotowe.

Kotleciki podajemy polane sosem, sos świetnie łamie smak kalafiora
Pycha Polecam

Przepis nr 76



Do wydruku

środa, 15 lipca 2009

Placki po węgiersku


Placki z Węgrami mają pewnie tyle wspólnego co ja czyli nic :) ale skoro tak się nazywają niech im będzie.
Nie wiem jak to się stało, ale jeszcze nigdy nie robiłam placków w ten sposób, czyli z gulaszem, a naprawdę warto bo pyszne.
Gulasz wyszedł dosyć ostry, ale wszystko razem super się komponowało.
Danie dla miłośników placków ziemniaczanych, ja do nich nie należę, ale i tak bardzo mi smakowało.

składniki:
na gulasz


  • 600g mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • ½ łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczka papryki chilli
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • ew mąka do zagęszczenia u mnie nie była konieczna

składniki:
na placki


  • ok 1 kg ziemniaków ( oczywiście może być więcej wtedy proporcje zachować i będzie ok)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • u nas kwaśna śmietana koniecznie



wykonanie:

Mięso pokroić na kostkę ok 1,5x1,5 i lekko obsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić na małą kosteczkę, czosnek wycisnąć i wszytko przysmażyć na patelni do momentu, gdy cebula się zeszkli. Dorzucić do mięsa.
Mięso zalać wodą, tak żeby całe było pod wodą.
Doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie już dobre doprawić paprykami, solą, pieprzem dołożyć pomidor i przecier pomidorowy i dusić jeszcze ok 10 min.
Gdyby w trakcie duszenia wody było za mało można dolać świeżej.

W czasie oczekiwania na mięso, należy przygotować ciasto na placki Przepis Tutaj

Gdy ciasto będzie już gotowe, a gulasz będzie dochodził należy usmażyć placki.
U mnie pieczemy większe na połowę wylewamy gulasz i przykrywamy drugą połową.

Smacznego

Przepis nr 75



Do wydruku

poniedziałek, 13 lipca 2009

Rurki z pesto


Bardzo często dolega mi brak czasu i właśnie na taką okazję jest ten bardzo prosty przepis.
Oczywiście, że pesto można przyrządzić samemu, mam już nawet taki plan, ale jeśli czasu mamy mało to nie jest dla mnie problemem sięgnąć po pesto ze słoiczka.
Jeśli jeszcze kochający mąż ugotuje makaron na chwilkę przed Twoim przyjściem z pracy, to wtedy przygotowanie obiadu zajmuje już tylko kilka minut.

Następnym razem dorzucę coś mięsnego do tego dania, będzie jeszcze bardziej konkretne.

składniki:

  • ok 300g makaronu,u mnie kolorowe rurki z dodatkiem pomidorów i szpinaku
  • 185g pesto u mnie pesto niestety ze słoiczka
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan ilość wg upodobań
  • oliwa z oliwek

wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu.
Gdy będzie już dobry odcedzić i lekko ostudzić. Wymieszać z pesto.
Nałożyć solidną porcję i wg upodobań posypać parmezanem.
Prościej nie można :)
Te ilości wystarczą dla 2-3 osób

Tak jak pisałam następnym razem dodam coś mięsa, np. smażonego kurczaka.

Przepis nr 74



Do wydruku

niedziela, 12 lipca 2009

Oeufs En Cocotte czyli Jajka w Kokilkach'



Pewnego pięknego dnia sprawiłam sobie w końcu kokilki :) przyniosłam je do domu i od razu zaświtała mi myśl, że gdzieś widziałam super przepis tylko brakowało mi foremek.
Znalazłam go oczywiście w mojej ukochanej Nigella Ekspresowo”.

Wiedziałam, że to danie przypadnie do gustu mojemu M. ale nie spodziewałam się, że aż tak, już namawia mnie na kolejny raz.

Za pierwszym razem jako dodatek wykorzystałam odrobinę żółtego sera, ale mam już pomysł na jajka z grzybkami, szynką, albo niebieskim serem mniam

Używam kokilke o średnicy ok 10 cm, a wysokości ok 6 cm.

składniki:
na 4 porcje

  • masło do natłuszczania kokilek
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki gęstej tłustej śmietany (ja dałam po łyżce 18% i też było świetne)
  • 1 łyżeczka oleju truflowego (z braku takowego dałam oliwę z oliwek)



wykonanie:

W pierwszej kolejności rozgrzać piekarnik do 190 stopni i zagotować pełen czajnik wody.
Należy to zrobić na początku, ponieważ przygotowanie reszty nie zajmuje zbyt dużo czasu i po co czekać.

Kokilki wysmarować miękkim masłem, można za pomocą pędzelka i wstawić je do głębokiej formy lub naczynia żaroodpornego.

Jeśli w ogóle chcemy użyć dodatków, to należy to zrobić właśnie w tej chwili.

Do każdej foremki wbić jajko i posypać ok ¼ łyżeczką soli, na wierch nałożyć po łyżce śmietany i skropić ok ¼ łyżeczki oleju lub oliwy.

Teraz należy wlać wrzątek do naczynia żaroodpornego do mniej więcej połowy wysokości foremek.
Wstawić wszystko na 15 minut do piekarnika.
Podawać od razu, najlepiej z pysznym chlebkiem.



Przepis nr 73

Do wydruku

czwartek, 9 lipca 2009

Rolada jagodowa


Znowu skusiłam się na słodkości, ale nie byle jakie :)
Zainspirowana Roladą Tiramisu Dorotus76, postanowiłam zrobić coś podobnego.
Przepis na biszkopt cytuję za Dorotką, natomiast nadzienie zrobiłam pod moją rodzinkę, a szczególnie pod męża, który nie lubi kawowych akcentów w deserach.
Na gorące dni deser ten jest idealny, ponieważ ciasto piecze się tylko 8 min, więc nie zdążymy nawet zgrzać się w kuchni.


składniki na biszkopt:

  • 3 duże jajka – ja dałam 4 bo miałam malutkie
  • 2 łyżki cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki gorącej wody z esencją waniliową
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia


składniki na masę śmietanowo-jagodową:

350 ml śmietany kremówki
30dkg jagód
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny


wykonanie biszkoptu:

Biała ubić na sztywną pianę, dosypać cukier i dalej miksować. Następnie wrzucić żółtka i jeszcze chwilkę miksować. W innej misce połączyć mąki i proszek do pieczenia. Mąki połączyć z zmiksowanymi składnikami, dodać wodę z esencją waniliową i wszystko delikatnie wymieszać teraz już za pomocą łyżki.

Blachę 28-34 cm, albo nawet ciut większą (tak było u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia.
Całą masę biszkoptową wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok 8 minut.

Teraz opisana przez Dorotę sztuczka z zwijaniem rolady.
Lnianą ściereczkę wysypać cukrem waniliowym (dałam też trochę brązowego cukru).
Na ścierkę wyłożyć gorącą roladę wierzchem na ściereczkę i szybko ściągnąć papier do pieczenia.
Następnie zwinąć razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Należy to zrobić bardzo szybko bo ciasto może popękać.

wykonanie masy śmietanowo-jagodowej:

Śmietanę z cukrem ubić na sztywno.
Jagody lekko zgniotłam. Wszystko razem połączyć i chwilkę zmiksować.
Do tak powstałej masy dorzuciłam trochę żelatyny, żeby masa mogła zesztywnieć i włożyłam na trochę do lodówki.

Teraz finał.
Rozwijamy roladę i smarujemy ja kremem. Ponownie zwijamy i wkładamy do lodówki na parę godzin.
Już po dwóch godzinach zajadaliśmy się roladą.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Życzę smacznego :)

Przepis nr 72



Ciasto bierze udział w akcji:


Jagodowo nam!


Do wydruku

środa, 8 lipca 2009

Fasolka po bretońsku


Uwielbiam dania z fasoli, dla mnie wystarczy nawet taka biała fasola z wody z odrobiną masła i bułki tartej i już pełnia szczęścia. Tym razem postawiłam na fasolkę w sosie pomidorowym z boczkiem i kiełbasą, która od zawsze znana jest mi pod nazwą Fasolka po bretońsku.
Danie bardzo proste do zrobienia, zajmuje trochę czasu, bo fasolę trzeba moczyć i dosyć długo gotować, ale w tym czasie mamy wolne.


składniki:

  • 50-60 dkg fasoli Jaś (ja kupuję taką której nie trzeba już moczyć)
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 2 kiełbaski ok 30dkg
  • koncentrat pomidorowy uwielbiam dałam prawie cały duży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz do smaku
  • przyprawa do zup i trochę sosu sojowego



wykonanie:

Jeśli macie fasolę, którą należy zamoczyć, najlepiej zamoczyć ja na noc.
Następnego dnia należy fasolę ugotować i tu słyszałam różne opinie, jedni gotują w tej wodzie w której moczyła się fasola, inni odlewają tą wodę zalewają czystą i dopiero wtedy gotują, sama nie wiem który sposób jest dobry – może Wy wiecie ?

Więc gotujemy fasolę do miękkości, zajmuje to trochę czasu, ale w tym czasie kroimy boczek i kiełbasę.
Boczek z kiełbasą podsmażam na patelni, aż będą wg nas wystarczające podpieczone.

Jeśli fasolka jest już dobra przekładam ją do dużej miski i przyprawiam majerankiem.
Dokładamy usmażone produkty, koncentrat pomidorowy, cukier, wciskamy jeden ząbek czosnku i przyprawiamy do smaku.
Całość porządnie wymieszać i smacznie się zajadać.

Smacznego

Przepis nr 71



Do wydruku

poniedziałek, 6 lipca 2009

Lemoniada na letnie dni


Jest gorący dzień, siedzimy sobie po pracy odpoczywamy i marzymy o schłodzeniu.
W tym wspaniale pomogła nam lemoniada, która nie jest wynalazkiem, ale zawsze się sprawdza.
Przypomniałam sobie o tym dzięki Nigelli.


składniki:


  • 1 litr zimnej wody gazowanej lub niegazowanej
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki drobnego cukru może być mniej wg uznania
  • kostki lodu

wykonanie:

Cytryny starannie umyć, sparzyć gorącą wodą i pokroić na ósemki.
Do blendera włożyć cytryny, zasypać cukrem i zalać wodą – zrobić to na dwa razy.
Wszystko porządnie zmiksować, aż z cytryny zrobi się papka.
Przecedzić lemoniadę przez sitko do dzbanka i podawać z lodem.

Smacznego

Przepis nr 70



Przepis bierze udział w akcji:



Do wydruku

niedziela, 5 lipca 2009

Sernik snickers


Znowu zrobiłam sernik, sama się sobie dziwię, bo sernik to nie moje ulubione ciasto, ale mama dostarczyła świeży ser wiejski no i już nie było innej opcji.
Powiem Wam jednak, że ten sernik warto zrobić, bo to świetne połączenie sera, karmelu i orzeszków.
Wydawało nam się, że może być za słodki, ale jak to mówią „no risk no fun”, więc sernik upiekłam i jestem zachwycona połączeniem sernika z snickersem.
Przepis cytuję za Dorotus76 bo jak sernik to tylko z przepisu Dorotki :)


składniki:
na spód:


  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru dałam 4
  • 125 g masła dałam 110g
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 750g zmielonego twarogu
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki
  • ja dałam 3 snickersy po 50g, ale następnym razem dam 4szt po 50g będzie jeszcze lepsze

na dekorację:

  • 2-3 snickersy, pokrojone na drobne kawałki
  • słone orzeszki lub polewa czekoladowa
  • opcjonalnie masa kajmakowa z puszki wg uznania


wykonanie:
spód:

Wszystkie składniki przeznaczone na spód zagnieść porządnie. Zrobić z ciasta kulkę owinąć folią i schować do lodówki na przynajmniej 1 godzinkę.
Po tym czasie wyłożyć formę (u mnie tortownica ok 24 średnicy) papierem do pieczenia.
Na papier wyłożyć całe ciasto, rozgnieść w miarę równo na całej powierzchni. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 170 stopni ok 10 min.


masa serowa:

Ubić białka z szczyptą soli.
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem do białości.
Do żółtek dodać pozostałe składniki, oprócz białek i batoników.
Wszystko dokładnie zmiksować, a na koniec dodać wcześniej ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać już nie mikserem.
Na sam koniec dodać pokrojone batoniki i delikatnie wmieszać w masę.

Wszystko wyłożyć na wcześniej podpieczony spód, wygładzić. Piec ok 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki na min 3 godziny.

Przed podaniem dowolnie udekorować, od razu się przyznaję, że dałam za mało snickersów, z obawy, że będzie za słodkie, ale śmiało snickersów można dać sporo i posypać słonymi orzeszkami, wszystko razem super się komponuje i smakuje wspaniale.

Smacznego

Przepis nr 69



Do wydruku

piątek, 3 lipca 2009

Sałatka Coleslaw



Wspaniała sałatka, z każdego prostego obiadu uczyni ucztę.
Nigdy sama nie robiłam takiej sałatki, kupiłam kilka razy, ale mnie nie zachwyciły.
Przy dzisiejszych upałach nie chciałam ryzykować kupna takiej majonezowej sałatki i skusiłam się zrobić sama.
Dopiero teraz poznaliśmy co znaczy sałatka coleslaw, mamuniu jakie to jest pyszne. Mój M. też był zachwycony i jak rzadko zjadł sałatkę do samego końca, a do tej pory zdarzało mu się to tylko przy buraczkach.
Przepis z Nigella ekspresowo. Tu pod nazwą Nowoorleańska sałatka Coleslaw. U mnie z małymi modyfikacji np. nie miała orzechów, ale i tak była pyszna.


składniki:

  • ok 0,5kg kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 0,5 cebuli
  • odrobina szczypiorku
  • 100g dobrego majonezu
  • 2 łyżki maślanki, albo kwaśnej śmietanki 18%
  • 1 łyżka syropu klonowego ja dałam 1 łyżeczkę miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego ja dałam dobrego winnego
  • 50g orzechów pekan u mnie brak
  • sól i pieprz do smaku


wykonanie:

Kapustę obrać i poszatkować, najlepiej w blenderze.
Marchewkę utrzeć, cebulkę pokroić w maleńką kosteczkę, szczypiorek poszatkować.

Majonez razem z maślanką, miodem i octem starannie wymieszać. Następnie wszystkie warzywa starannie wymieszą w powstałym sosie.
Doprawić solą i pieprzem i na koniec posypać posiadanymi orzechami.

Wystarczy dla dwóch miłośników takiej sałatki, albo dla 4 mało głodnych.

Smacznego

Przepis nr 68




Przepis bierze udział w akcji:



Do wydruku

środa, 1 lipca 2009

Kurczak z warzywami zapiekany w cieście


Jak tylko znalazłam ten przepis u cuda.wianki od razu wiedziałam, że zrobię no i zrobiłam i polecam wszystkim.
Danie łatwe do zrobienia i naprawdę smaczne i bardzo fajnie się prezentuje.

Składniki:

na ciasto:

  • 1 i ½ szkl. mąki pszennej
  • 120g zimnego masła
  • 150ml zimnej wody

na farsz:

  • 500g mięsa z indyka lub kurczaka (użyłam piersi kurczaka)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 500ml mleka ( następnym razem dam mniej najwyżej 400ml)
  • 1 kostka bulionowa z kurczaka
  • mieszanka mrożonych warzyw
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • jajko do posmarowania ciasta


wykonanie:

ciasto:


Mąkę wsypać do miski, dodać masło pokrojone na małe kawałki.
Całość mieszamy nożem jak na kruche ciasto i stopniowo dolewać wodę. Nadal mieszać używając noża.
Na koniec ciasto wyrobić ręką, uformować kulkę, włożyć do foli i schować do lodówki na ok 30 min.

na farsz:

Mięso pokroić na większą kostkę, przyprawić i smażyć na małej ilości oleju, aż do zarumienienia.
Warzywa z mieszanki ugotować aż będą miękkie.

Teraz sos: łyżkę masła roztopić w garnku, na tym maśle usmażyć posiekaną cebulę, dodać łyżkę mąki.
Do tak zrobionej zasmażki należy wlać powoli mleko i mieszając dodać kostkę bulionową.
Całość gotować na małym ogniu, aż kostka się rozpuści, a sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Do zrobionego sosu przełożyć usmażone mięso i ugotowane warzywa. Wszystko razem wymieszać.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 równe części. Rozwałkować je na dwa w miarę równe placki.
Jednym plackiem wyłożyć formę, ja użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy ok 20cm. Ciasto nakłuć widelcem.
Na ciasto wyłożyć farsz zmieszany z sosem.
Na górę nałożyć drugi placek. Zlepić brzegi obu placków. Górę naciąć nożem kilka razy, żeby para mogła się wydostawć. Posmarować rozbełtanym jajkiem

Piec w piekarniku temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Super danie obiadowe. Polecam

Przepis nr 67



Do wydruku

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin