czwartek, 30 kwietnia 2009

Ciasto lekko makowe




To ciasto ma same zalety,
jest bardzo smaczne,
bardzo łatwe, jest nazywane też ciatem szklankowym :)
ciasto jest idealne do wykorzystania pozostałych białek z innych wypieków taka alternatywa dla bezy :)

ciasto pochodzi z przepisu BeataSz.

składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki suchego maku (nie mielonego)
  • 0,5 szklanki białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki zimnego stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie wg uznania (dałam trochę migdałów i skórkę pomarańczową)
  • kilka kropel aromat do ciasta (wg upodobania)

wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie po trochę wsypywać cukier i dalej ubijać.
Do białek dodać mąkę, mak, roztopione masło, proszek do pieczenia, bakalie.
Wszystko razem wymieszać.
Foremkę 16x28, wyłożyłam papierem do pieczenia, następnie należy wlać całe ciasto.
Piec należy w temperaturze 220 stopni, przez ok 40 min do tzw. suchego patyczka.
Ważne żeby ciasto przykryć folią aluminiową z góry wtedy ciasto zbyt mocno się nie przypiecze.

Smacznego

Przepis nr 36



Do wydruku

niedziela, 26 kwietnia 2009

Bułeczki Świńki


Jest to kolejny przepis wypróbowany z strony
Moje Wypieki.
Bułeczki są smaczne i wyglądają słodko.
Jednak dwie uwagi:
pierwsze najlepiej zjeść je tego samego dnia, później sa tylko twardsze.
drugie mojemy synkowi szkoda było zjadać te świńki :)


Składniki na ciasto drożdżowe:


  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
  • 1 jajko
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 100 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)


Składniki na ciasto porządnie wyrobić ( szczęśliwi posiadacze mogą zrobić to w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Składniki na ciasto maślane:

  • 150g mąki
  • 100g masła

Składniki zmieszać i bardzo dobrze wyrobić.

Nadzienie:

można dodać dowolne np nutella, dżem
albo bardziej wytrwane pieczarki z serem i cebulą
albo można je całkowicie pominąć


Dodatkowo:


  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
  • 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania

Jak to zrobić wg oryginału:


Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).





Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.

Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).


Przepis nr 35

Do wydruku

Duet Serowo Makowy



Wykonanie tego ciasta jest dosyć pracochłonne,
bo co my nie mówić to 2 ciasta w jednym.
Jednak po zjedzeniu ciasta powiem, że warto się potrudzić.
Ciasto jest pyszne.
Przepis oryginalny znajdziecie tutaj
Moje Wypieki.



Składnniki na spód:


  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 60 g masła/margaryny
  • 1 małe żółtko

Wszystkie składniki szybciutko zagnieść, im szybciej tym ciasto lepsze.
Wyrobione ciasto owinąć szczelnie folią i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciastem wyłożyć blachę o boku ok 24cm,
w razie przywierania do rąk oprószyć lekko mąką.
Ciato ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 190ºC ok 15-20 minut.


Składniki na masę makową:

  • ok 2,5 szklanki maku
  • 0,5 szklanki cukru pudru, można dać odrobinę więcej wg upodobań
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich ( starannie posiekanych)
  • 2 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku

Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zemleć ( ja używałam młynka ręcznego więc nie sparzyłam maku i mak wystarczy raz zemleć, jeśli używa się maszynki elektrycznej należy się stosować do pierwszej wersji ).
Utrzeć z cukrem i żółtkami.
Następnie wrzucić bakalie, bułkę tartą, dodać olejek, wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

Składniki na mase serową:

  • 700 g twarogu tłustego lub półtlustego, najlepiej trzykrotnie zmielonego, najważniejsze żeby nie był kwaśny.
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 75g miękkiego masła
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa wg uznania

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodając po trochę sera, dalej ucierać.
Do całości dołożyć mąkę i skórkę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie zmieszać z masą serową, nie używać do tego miksera.

Teraz już z górki.

Na wcześniej podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na mak wylewamy masę serową.

Piec w temperaturze 175ºC ok 60 minut.
Blachę z góry przykryłam folią aluminową, żeby sernik się nie spiekł i pozostał ślicznie biały.

Przed podaniem sernik wystudzić parę godzin a najlepiej przez noc.

Ozdobić wg uznania można użyć polewy czekoladowej, ale i bez niej sernik jest wspaniały

Polecam

Przepis nr 34



Do wydruku

niedziela, 19 kwietnia 2009

Pizza Calzone



Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki.
Pizza jest świetna, zrobiłam nadzienie takie jak podane niżej, ale już myślę o kolejnych wariacjach np z kurczakiem.

Ilość wystarczy na 4 szt.
Takie 2 szt spokojnie wystarczyły na zaspokojenie głodu mojego M.


składniki na ciasto:


  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych (ostanio używam tylko suchych, u mnie lepiej się sprawdzają)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka

składniki na nadzienie:


  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, posiekane (niekoniecznie)
  • 220 g pieczarek, pokrojonych dałam 500g
  • ok 200 g czarnych oliwek (pokrojonych na plasterki)
  • 2 - 4 łyżki posiekanego oregano (użyłam suszonego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 220 g parmezanu lub dobrego twardego sera

dodatkowo jedno roztrzepane jajko do posmarowania


wykonanie:


Rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości. Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, oregano i przyprawy. Odstawić.

Do mąki dodać soli, mieszać suche drożdże (jeśli używa się świeżych wcześniej należy zrobić rozczyn). W mące zrobić dołek do którego należy wlać mleko i oliwę. Starannie wyrobić ciasto do momentu, aż stanie się miękkie i gładkie, zrobić kulę, którą należy naoliwić i odłożyć w ciepłe miejsce wcześniej nakrywając ręcznikiem.
Poczekać do momentu podwojenia objętości ciasta około 1,5h.
Następnie ciasto wyrobić jeszcze raz, podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy mniej więcej 20cm.
Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, dokładnie tak jak się to robi z pierogami. Należy pamiętać o zostawieniu ok 1cm odstępu od brzegu ciasta.
Górę posypać startym serem.
Brzegi posmarować wodą, zgiąć w połowie, uformować pieroga, można pomóc sobie widelcem i przy jego pomocy połączyć brzegi ciasta.

Pizze położyć na blaszce, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Przepis nr 33

Do wydruku

czwartek, 2 kwietnia 2009

Kotleciki ziemniaczane




Kolejny przepis z Moje Wypieki, chyba na dobre wpadłam w tą stronę :)


ilości podane na 10- 15 szt, od razu powiem, że zrobiłam z podwójnej ilości
i drugiego dnia też były świetne

składniki:

  • 20 dag mąki
  • 20 dag ugotowanych, posolonych, utłuczonych ziemniaków
  • 3 łyżki mleka lub maślanki
  • 40 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, sól i koperek.
Następnie dodać ziemniaki utłuczone na krem. Wlać mleko/maślankę i zagnieść miękkie ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką, albo szklanką wycinać kotleciki.
Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec ok 15 min w teperaturze 200 stopni.

Najlepiej smakują z sosem :)

Przykładowy sos:

  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • ok 2 łyżeczek ketchupu
  • 1/4 startego ogórka zielonego
  • przyprawić solą i pieprzem

Smacznego!!


Przepis nr 32

Do wydruku

Sernik Londyński



Sernik lodyński z przepisu Nigelli.
Przepis z strony Moje Wypieki.
Jest to pierwszy sernik, który udał mi się tak na 100% .
Bardzo smaczny no i łatwo go zrobić.

Składniki:


na spód:

  • 150 gr herbatników (użyłam czekoladowych)
  • 75 gr masła roztopionego

na masę serową:

  • 600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)
  • 150 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka jajek
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

polewa:

  • 145 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)

Przygotowanie:

Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.

Sernik należy piec w kąpieli wodnej, w tym celu należy owinąć tortownicę podwójnie folią aluminiową i włożyć do większej formy. Ja z braku dużej i małej formy, skorzystałam z naczynia żarodopornego, które wyłożyłam folią do pieczenia (żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu), a następnie naczynie włożyłam do dużej formy,do której należy wrzać wrzątku mniej więcej do połowy.

Do naczynia (formy)wyłożonego mosą herbatnikową wlać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut , może być nawet godzina wszystko zalezy od piecyka, u mnie było to właśnie 50 min.
Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny...

Sernik ostrożnie wyciągnąć z formy i ochłodzić najlepiej przez noc w lodówce.
Smacznego naprawdę pyszny.

Przepis nr 31



Do wydruku

środa, 1 kwietnia 2009

Kurczak po hiszpańsku



Przepis zaczerpnięty z forum http://www.vanilla-cafe.net/ od koleżanki Tolali, jest prosty i smaczny

składniki:

  • pierś z kurczaka lub indyka
  • 3 papryki
  • duża cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, tabasco, tymianek,papryka

przygotowanie:

Mięso pokroić na kawałki, opruszyć solą, pieprzem, papryką i usmażyć.
Cebulę i paprykę pokroić w paski i poddusić na oleju do miękkości.
Dodać mięso, wymieszać, dodać koncentrat, chwilę razem poddusić.
Doprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami tabasco i tymiankiem.

Podawać z makaronem lub ryżem.

Przepis nr 30

Do wydruku

Ser smażony


składniki:

  • ser ilość wg potrzeb
  • olej do smażenia
  • jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy

przygotowanie:

Ser pokroić na plastry, ja robie takie grupości 2 bądź 3 cm.
Jajko wymieszać z przyprawami typu sól i vegeta
i każdy plaster taplamy :wink: w jajku i w bułce tartej,
zabieg powtórzyć 2 albo nawet 3 razy, tak żeby ser z wszystkich stron był pokryty bułką tartą
pamiętać o brzegach.

Można też zamiast jajka i bułki tartej użyć mąki zmieszanej z wodą i przyprawami,
ale ja polecam jednak pierwszy sposób czyli ten z bułką tartą.

Teraz smażenie:
Ja wrzucam po 2, 3 kawałki do frytkownicy na gorący olej, żeby ser nie miał czasu wypłynąć
jak panierka zrobi się złota, taka pomarańczowa ser jest gotowy.
Jeść zaraz po zrobieniu bo później ser twardnieje, a nie wszystko co twarde to dobre :)

Ser można też smażyć w garnku, tylko trzeba wlać sporo oleju tak żeby ser po wrzuceniu mógł się trochę zanurzyć :biggrin:

Przepis nr 29

Do wydruku

Pasta z wędzonego pstrąga


składniki:

  • ok 125g wędzonego fileta z pstrąga
  • 50g twarożku Filadelfia
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki oliwy

przygotowanie:

Zmieszać składniki w blenderze na gładką pastę.
Bardzo dobre, ostatnio zamiast fileta z pstrąga dałam z makreli i też było super.

przepis z książki kucharskiej "Nigella Ekspresow"

Przepis nr 28

Do wydruku

Muffinki bananowe



składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kawałków toffi ( albo czekolady)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C i wyłożyć papilotkami 12 foremek do muffinek.
Rozgnieść banany na gładką masę i odstawić na bok.
Wlać do pojemnika olej, dodać jajka i ubić.
Wsypać do dużej miski mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a następnie dodać mus bananowy.
Dodać kawałki toffi (czekolady), wymieszać i nałożyć równe porcje ciasta do przygotowanych foremek.
Piecz 20 minut.
Przepis z 'Nigella ekspresowo'

Przepis nr 27

Do wydruku

Sałatka z octem balsamicznym


składniki:

  • 1 główka sałaty (może być mix sałat)
  • 100g sera typu feta
  • 10szt pomidorów koktajlowych
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku

przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Do słoiczka wlać ocet, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać sól. Słoik zakręcić i porządnie wstrząsnąć, żeby wszystkie składniki się wymieszały.
Sałatę posypać serem feta, oraz pomidorkami koktajlowymi, następnie polać przygotowanym sosem.
Wszystko wymieszać na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!!


Przepis nr 26

Do wydruku

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin